Ekskluzivne degustacije na premijernom predstavljanju najvećih i najboljih vina Bordoa iz poslednje berbe

Bordeaux en Primeur 2011.

Kod svih „ozbiljnih“ aktera na svetskom tržištu vina, prva nedelja aprila bila je rezervisana za Primeur degustaciju berbe 2011. Kako bi se što bolje uklopila u funkcionisanje vinske regije sa najvećim akcentom na „tradicionalnom“, ekipa magazina Wine Style već petu godinu zaredom aktivno učestvuje na bordoškoj Primeur degustaciji

 

Premijeru vina iz 2011. očekivali smo iz više razloga sa nestrpljenjem, ali i sa jednim pitanjem – „postoje li granice?“

Naime, 2009. i 2010. su bile izuzetne godine, sa izuzetnim vinima – pljuštale su „stotke“ na ocenjivanjima (maksimalnih 100 poena), a izlazne cene vina nakon prve degustacije otišle su nebu pod oblake. Da bi splet okolnosti bio upotpunjen, navedeno je ispratila i eksplozija istočnog tržišta, a potražnja i potrošnja su porasli pre svega u Kini, ali i u Rusiji i Indiji. Tradicionalni kupci iz Evrope i Sjedinjenih Država akcenat su stavili na price performance vina, utrkujući se ko će prvi da otkrije novi hit u moru proizvođača. Iako se vina iz 2009. još nisu pojavila na tržištu, aktuelna cena onih dobro izabranih je već dvostruko veća u odnosu na izlaznu.

 

Da su vinari dobro poslovali, primetili smo već u prolazu. Veliki broj šatoa se renovira, a u poslednjih godinu dana kompletno nove podrume izgradili su i čuveni šatoi Cheval Blanc i Mouton Rothschild. Investicije su značajne i primetne, a najbolji se utrkuju u stvaranju jedinstvenog i prepoznatljivog. Želju za izdvajanjem primetićete, recimo, i u izboru sudova za vinifikaciju – u Latouru grožđe fermentiše u metalnim (inoksanim) tankovima, u Moutonu u drvenim tankovima, a u Cheval Blancu u tankovima od betona! A sve je podređeno održavanju najvišeg nivoa kvaliteta.

 

Na najvišem nivou bila je i organizacija nedelje degustacije. Statistički podaci pokazuju da je blizu 6.500 registrovanih posetilaca reprezentovalo 68 država, a kuriozitet je porast broja profesionalnih posetilaca iz Evrope, u odnosu na one iz Azije i Sjedinjenih Država.

 

Međutim, ove godine atmosfera je bila malo drugačija.

Godina 2011. zvanično je najavljena kao klasična, odnosno karakteristična bordoška berba. Sa dva bitna talasa kiše, u junu i početkom septembra, veoma sušnim letom i značajno skraćenim periodom za sazrevanje grožđa, vina iz 2011. u potpunosti oslikavaju stil i snagu proizvođača, odnosno ideju, potencijal vinograda i umeće vinara.

Na levoj obali, vina 2011. su precizna, veoma dobra i na najbolji način dočaravaju stil šatoa iz kojeg dolaze. Za veći deo desne obale, prećutni komentar je „pristojno, korektno, ali ne spektakularno!“ Bolja vina treba očekivati iz Pomerola.

Dobro pripremljeni za ono što nas očekuje, nedelju degustacija započeli smo baš u Pomerolu, sa Michaelom Rollandom, koji nas je dodatno informisao „šta od koga očekivati“, i odmah zatim, nakon degustacije u Cheval Blancu, pažnju smo posvetili suvim belim vinima iz PessacLeognana.

 

Chateau Haut-Brion Blanc

(42,1% SB, 57,9% SEM)

U mirisu dominantniji sovinjon, sa dosta citrusa i agruma. Kompleksno vino, veoma puno, sa izuzetnom koncentracijom arome i dobro integrisanim drvetom.

 

Chateau La Mission Haut-Brion Blanc

(27,1% SB, 72,9% SEM)

Intenzivnog mirisa cveća i agruma, sa aromom fine hrastovine. Na ukusu puno, dugotrajno, prijatne slasti i dobrih kiselina.

 

Domaine de Chevalier Blanc

Intenzivnog mirisa suvog cveća i tropskog voća, na ukusu puno i aromatično, sa izuzetno integrisanim kiselinama koje mu obezbeđuju dug život u boci.

 

Chateau Pape-Clement Blanc

Snažno, potentno vino citrusnog karaktera, sa dominantnom aromom hrastovine. Impresija se nastavlja i na ukusu, a perzistencija je izuzetna.

 

Pavillon Blanc du Chateau Margaux

Veoma intenzivan miris sovinjona, bogat i kompleksan. Na ukusu odlično integrisano drvo u telo vina, puno i ekstraktivno, izuzetan utisak slasti u naknadnoj impresiji.

 

Cos d’Estournel Blanc

(67% SB, 33% SEM)

Veoma intenzivno na mirisu, gotovo nestvarno. Na ukusu aroma agruma, a naknadno se javlja prijatna nota drveta. Bogato i puno vino, dobrih kiselina za dalje sazrevanje.

 

Chateau Latour-Martillac Blanc

Intenzivan miris koji najviše podseća na liči i marakuju. Na ukusu u prvi plan izbijaju kiseline i dobar citrusni karakter, ali fali malo punoće. Vino koje će brzo biti u top formi za konzumaciju.

 

Chateau Carbonnieux Blanc

Na mirisu karakter sovinjona i izraženi uticaj drveta, dok se na ukusu sagledavaju snaga vina, izuzetne kiselinae i nešto teže sovinjonske arome.

 

Chateau de Fieuzal Blanc

Veoma bogato vino, izražene voćnosti i citrusnog karaktera, sa dobro integrisanim drvetom koje se nazire u pozadini. Vino koje će dugo sazrevati.

 

Chateau La Louviere Blanc

Koncentrisane sovinjonske arome, sa dobrim drvetom. Na ukusu puno, intenzivno i dugotrajno, tipično vino Pessaca sa potencijalom za dug napredak.

 

Chateau Smith-Haut-Lafitte Blanc

Miris umerenog intenziteta, sovinjonski. Na ukusu u prvom planu drvo, sa primetnim kiselinama i umerenom perzistencijom.

 

Chateau Picque-Caillou Blanc

Na mirisu dominira karakter grejpfruta sa dosta drveta. Na ukusu puno i aromatično, dugotrajno vino sa odličnim potencijalom za dalji napredak u boci.

 

S obzirom na to da smo u crvenim vinima Medoca probali gotovo sve predstavljeno, prenosimo samo utiske o favoritima:

 

Chateau Mouton Rothschild, 1er Cru Classe

(90% CS, 7% MER, 3% CF)

Iza startnog napada arome drveta i crnog voća, otvara se izuzetan miris ljubičica – kompleksan i slatkast miris. Na ukusu veoma puno vino, ali dobro izbalansirano i ostavlja utisak mekoće. Dobra zrelost i ekstrakcija omogućuju da vino bude relativno brzo spremno za konzumaciju, ali sa potencijalom za više decenija sazrevanja u boci.

 

Chateau Haut Brion, 1er Cru Classe

(34,8% MER, 18,9% CF, 46,3% CS)

Na mirisu kombinacija cvetnog i jako zrelog voća, zaokružena hrastovinom. Izuzetna koncentracija i punoća, dobra struktura vina i velika količina reaktivnih tanina koji će vinu doneti značajan napredak u boci.

 

Chateau Cos d’Estournel, Grand Cru Classe

(65% CS, 30% MER, 5% CF)

Zrele arome crnog voća, pre svega kupine drenjine, sa drvetom u pozadini. Ukus karakteriše odličan balans, veoma sočno, mesnato vino, finih tanina i dobro integrisanih kiselina. U naknadnom ukusu podjednako zastupljeni voćnost i hrastovina, što dodatno govori o balansu.

 

Chateau Pontet Canet, Grand Cru Classe

Koncentrisana aroma borovnice, crne ribizle i kafe. Na ukusu puno, ali elegantno, izuzetno izbalansirano vino. Značajne voćnosti koja dugo traje. Vino koje umnogome prenosi/oslikava rad u vinogradu.

 

Chateau Pichon Longueville-Baron, Grand Cru Classe

(82% CS, 18% MER)

Na mirisu dominantan zreo kaberne, odnosno aroma crne ribizle. Na ukusu izuzetna elegancija, veoma izbalansirano vino, dobre taninske strukture.

 

Chateau Pichon Longueville-Comtesse de Lalande, Grand Cru Classe

(78% CS, 8% MER, 12% CF, 2% PV)

Izuzetno obojeno vino, mirisa na zrelo crveno voće, sa notama hrastovine. Na ukusu meko, prijatnih kiselina, sa dosta voćne arome. Elegantno vino, somotaste strukture.

 

Chateau Margaux, 1er Cru Classe

Cvetni miris upotpunjen aromama crvenog bobičastog voća. Na ukusu umereno puno, primetnih tanina sa visokim kiselinama.

 

Chateau Latour, 1er Cru Classe

(84,5% CS, 15% MER, 0,5% PV)

Miris umerenog intenziteta, sa dominantnim cvetnm karakterom – ljubičica.
Na ukusu snažno, puno i veoma koncentrisano vino, sa velikom količinom tanina, za čiju potpunu harmonizaciju treba više godina.

 

Chateau Lafite Rothschild, 1er Cru Classe

(80% CS, 20% MER)

Kompleksna aroma, umerenog intenziteta, sa dobro zrelim voćem i hrastovinom. U prvom delu impresije ukusa dominantno drvo, ali se zatim javlja i koncentrisana voćna aroma. Veoma koncentrisano vino, sa dosta strukturalnih tanina.

 

Le petit Mouton de Mouton Rothschild

(70% CS, 30% MER)

Intenzivnog mirisa zrelog crnog voća, karakterističan kaberne. Meko i bogato vino, dobre taninske strukture, naknadnog ukusa po drvetu.

 

Premda 2011. godina nije „prava“ za St. Emilion i okolinu, sa desne obale ne treba propustiti:

 

Chateau Ausone, 1er Grand Cru Classe A

(55% CF, 45% MER)

Izuzetno kompleksnog mirisa zrelog crnog bobičastog voća, upotpunjenog najfinijom hrastovinom. Na ukusu finoća i elegancija. Puno i ekstraktivno vino, izuzetno harmonično sa potencijalom za dug napredak u boci.

 

Chateau Cheval Blanc, 1er Grand Cru Classe A

(52% CF, 48% MER)

Miris zrelog voća, kompleksan i intenzivan. Značajno se razvija na vazduhu. Na ukusu umereno pun, mek i balansiran. Veoma fina, umekšana taninska struktura.

 

Chateau Trottevielle, 1er Grand Cru Classe B

(50% CS i CF, 50% MER )

Veoma dopadljivog mirisa u kojem se prepliću zrelo voće sa aromama kafe i vanile iz hrastovine. Na ukusu puno, ekstraktivno vino, odlične strukture.

 

Chateau Troplong Mondot, 1er Grand Cru Classe B

Intenzivno, začinsko vino sa dobrom integracijom hrastovine. Na ukusu više elegantno, sa manje snage nego što miris najavljuje.

 

Chateau Pavie-Macquin, 1er Grand Cru Classe B

Slatkastog mirisa veoma zrelog crvenog voća i hrastovine. Umereno puno do puno, sa dobrim kiselinama i lepo integrisanim taninima.

 

Chateau Figeac,1er Grand Cru Classe B

Dopadljivog mirisa crvenog voća, umereno zrelog. Pravo vino da oslika karakter berbe 2011. Na ukusu umereno puno, sveže, sa primetnim kiselinama.

 

 

Međutim, koliko je talas vlage onemogućio da crno grožđe dozri po želji vinara, toliko je doneo jednu od boljih berbi za grožđe zahvaćeno plemenitom plesni, odnosno za proizvodnju slatkih vina Sauternesa i Barsaca.

 

Daleko najjači utisak u nedelji Primer degustacije na nas je ostavio Chateau d’Yquem. Na mirisu medno i kremasto, dominantnog citrusnog karaktera, a sve zaokruženo najfinijom hrastovinom. U drugom planu, javljaju se i arome zrelog belog voća. Na ukusu veoma intenzivno, dugotrajno, sa mnogo arome, koja ostaje dugo u ustima. Jedna od najboljih godina za d’Yquem, sličnih karakteristika kao 2001.

 

 

Definitivno, iz 2011. može se pametno izabrati. Veliko je interesovanje kupaca, ali više nego bilo kada, izlazna cena vina biće najznačajniji činilac. Ukoliko cene budu korektne, eto i tržišta za ova vina.

U nekoliko reči, suštinu je rekao jedan od poznatijih londonskih trgovaca, Stephen Browett: „Ovo nije godina koju bi iko morao da kupi. Ali, zainteresujte ljude cenom!“