direktor uvozničke i distributerske vinske kuće Wine Art

Umetnost vinskog biznisa

Prvo iskustvo u vinskom biznisu Branimir Šikanić stekao je devedesetih godina, kada je sa svojim bratom na Banovom brdu otvorio prodavnicu vina na točenje, a nekoliko meseci kasnije na istom mestu i jednu modernu vinoteku. Kako se posao razvijao, rasle su i ambicije, pa je ovaj diplomirani ekonomista kasnije osnovao uvozničko-distributersku vinsku kuću Wine Art, koja je danas jedna od najvećih domaćih kuća tog tipa, sa impresivnim portfolijom vina iz celog sveta.

Kako biste uporedili Vaš današnji portfolio uvoznih vina sa onim u vreme Vaših početaka, u čemu se ogledaju najveće promene?

Na početku je kod odabira vina bio presudan lični ukus i, naravno, kvalitet. Kako se firma razvijala, osim ova dva faktora uveli smo još jedan značajan faktor, a to je da reputacija vinarije u svetskim okvirima mora biti u skladu sa reputacijom naše firme na lokalu. Sa dvadesetogodišnjim iskustvom ne dopuštamo sebi greške i zato naš asortiman čine najjači svetski brendovi, a svake godine se poveća za bar dva nova partnera.

 

Šta su trenutno najpozitivnije stvari na našoj vinskoj sceni?

Velika ponuda domaćih i stranih vina. Vino postaje možda i najpopularnije piće kod  mlađih generacija. Veliki entuzijazam kod proizvođača, uvoznika i distributera da utiču na edukaciju dolazećih generacija.

 

Šta su najveći nedostaci?

Sve ono sto su boljke na svim mladim tržištima koja se razvijaju – nedovoljno uređeni odnosi i pravila između proizvođača, uvoznika, distributera… Nedostatak kvalitetnih kadrova u svim segmentima, proizvodnji, prodaji…. Nedostatak površina pod vinogradima…

 

Domaća vina u odnosu na strana, kako je bilo nekad, a kako sad?

Kad smo mi otvorili točionicu vina devedesetih, tada su postojale samo velike državne vinarije. Otada je nastalo mnogo domaćih vinarija koje prave vrlo solidna vina. Evidentan je napredak svake godine.

 

Najbolje vino koje ste ikad probali je?

Ne mogu da kažem koje je najbolje, ali najveći utisak na mene ostavila je ‘vertikalna’ degustacija vina vinarije Chateau Petrus, koju smo organizovali pre mesec dana. Probali smo berbe 1982, 1995, 2000, 2004, 2009. i 2015.

Koja vinarija je ostavila najveći utisak na Vas?

Definitivno Louis Roederer.

 

Koga biste od kolega sa domaće vinske scene voleli da imate u svom timu?

Đorđa Zarića.

 

Da ste milijarder, koja  vina biste obavezno imali u svojoj kolekciji?

Otkud znate da nisam milijarder (smeh)? Za Manifest beli i crveni Gazdinstva Cilić uvek mora biti mesta u mojoj vinskoj kolekciji.

 

Kako vidite domaću vinsku scenu za pet godina?  

Nadam se da će nastaviti da se razvija u svim segmentima.

 

Kada biste mogli da se vratite dvadeset godina unazad, šta biste uradili drugačije u Vašem poslu?

Mislim da ne bih mnogo toga promenio. Vinski posao je maraton i moraš da se spremiš za takvu trku.

 

Kako gledate na Vaš odnos kao distributera sa domaćim vinarijama?

Trudimo se da održavamo odlične odnose sa domaćim vinarijama. Nekada je to lako, nekada teško.