Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

MOVIA

Dobrovo, Goriška brda

„Kao i sve druge dobre stvari, čovek nije stvorio vino već ga je pronašao u prirodi.“

Velika vina stvaraju veliki vinari, a stil im se ne menja iz godine u godinu. Ona uvek nose pečat podneblja i odlike berbe, a poseban doživljaj je kada se probaju u vertikalnoj degustaciji, jer se tada mogu prepoznati one fine nijanse razlika i sagledati umeće i preciznost vinara da se kroz vina iskažu. Kreatore velikih vina redovno povezujemo sa podnebljem i tradicijom, ali postoje i podneblja koja upoznajemo kroz rad velikih vinara.

Od samog početka prozvodnje vina 1820. godine, Movia je uvek bila „drugačija“, naročito danas kada autorski pečat ovoj slovenačkoj vinariji daje Aleš Kristančič, jedan od zaslužnijih ljudi za veliku promociju Goriških brda kao vinske regije.

Osim velikog poštovanja prema njegovom radu, znanju i veštini, za Aleša Kristančića – Moviu često ćete čuti da je najveći promoter Brda. Svetski priznat vinar, jedan od pionira biodinamičke proizvodnje vina, jednom je za sebe rekao da je „vinar koji putuje svetom“, a ta njegova vizija kasnije se i materijalizovala – njegova vina danas su na vinskim kartama prestižnih restorana širom sveta. Aleš Kristančič se trudio i uspeo da u vina utisne svoj lični pečat.

„Želja svakog vinara je da proizvede vino koje bi potpisao, koje je prepoznatljivo autorsko delo, a ono može da nastane samo kao rezultat razumevanja sa prirodom. To je umeće da se prirodni potencijal prepozna, održi i pretoči u bocu. A to u boci, to je slika života vinara.“

Aleš je odrastao radeći u vinogradu sa ocem, na čiju se inicijativu i opredelio za organsku proizvodnju, a zatim smelo prihvatio i biodinamički pristup. Ovaj harizmatični vinar-vizionar neiscrpne energije primenjuje malo tehnologije – proizvodnja se odvija bez komercijalnih kvasaca, ekstremno niskih temperatura, bez bistrenja i filtracije vina, sa minimalnim dodavanjem sumpora samo u cilju sprečavanja neželjenog bakterijskog dejstva – kako bi uspeo da u bocama sačuva prirodnu ravnotežu.

Kreirana uz ovakav pristup, vina Movia sinonim su za kvalitet u datoj cenovnoj kategoriji svuda u svetu i izazov su za istinske ljubitelje vina.

godina osnivanja

 

 1820.
adresa

 

Ceglo 18, 5212 Dobrovo, + 386 5 39 59 510

www.movia.si, movia@siol.net

posete vinariji

 

 uz zakazivanje

 

vlasnik

 

Aleš Kristančič
vinar

 

Aleš Kristančič
površina vinograda 22 ha vlastitih
sorte

 

rebula, pinot gris, sauvignon blanc, sauvignonasse, chardonnay,

merlot, cabenet sauvignon, pinot noir

godišnja proizvodnja

 

150.000 boca
etikete

 

bela vina

LUNAR (rebula),

VELIKO BELO (rebula, sauvignon, pinot gris),

SAUVIGNON, SIVI PINOT, CHARDONNAY,

GREDIČ (sauvignonasse),

TURNO (pinot gris, pinot blanc, pinot noir)

crvena vina

VELIKO RDEČE (merlot, pinot noir, cabernet sauvignon),

MODRI PINOT,

CABERNET SAUVIGNON, MERLOT

penušavo vino

PURO

slatko vino

ESENCA (rebula, pikolit)

 

Karakteristike vina

Čućete da Movia proizvodi neke od najčudnijih, ali najlepših vina na svetu. Čudno je samo to sa kojom veštinom Aleš Kristančič bira pravu sirovinu za odgovarajuće vino. Kao aperitiv, probajte Puro rose, penušavo vino sa sedimentima druge fermentacije koji nisu uklonjeni iz boce. Specijalno otvaranje boce vertikalno usmerene na dole, pod vodom, da bi se uklonili pomenuti sedimenti, daje dodatni užitak. Vino je evoluirale voćne arome, dobre iskričavosti, aromatično na ukusu i prijatne svežine. Potpuno drugačija od dostupnih, rebula Lunar nosi sklop sorte, podneblja i načina sazrevanja, razvijenog je bukea i veoma zahevna za degustaciju. U listu velikih vina Movia se prvi put upisala Velikim belim, specifičnom kupažom u kojoj šardone nosi strukturu i telo, sivi pino daje eleganciju, sovinjon aromatičnost, a rebula pečat prepoznatljivosti Brda. Među crvenim vinima, osim modrog pinoai kaberne sovinjona, ističe se Veliko rdeče, kupaža kabernea, merloa i pino noara. Aromatski potpuno zaokruženo vino, koje krase elegancija, voćnost, snaga, razvijena aroma i bogat naknadni ukus.