Sva raskoš sanđovezea

U srcu čuvene italijanske vinske regije Emilija Romanja (Emilia Romagna) vinarija Umberto Cesari već više od pedeset godina kreira vrhunska vina koja su svoj put pronašla do ljubitelja vina širom sveta. Zahvaljujući velikoj posvećenosti samog Umberta Cesaria, umešnosti njegovog tima enologa i pažljivom rukovođenju ovom porodičnom vinarijom, u njegovim vinima oslikan je autentičan izraz ovog podneblja, što ih je učinilo poznatim i cenjenim u celom svetu. Zakoračivši u vinski svet sa izuzetno malo sredstava i mnogo entuzijazma, i to u trenutku kada u ovoj regiji nije bio prepoznat koncept kvaliteta i autentičnosti, Umberto Cesari uspeo je da ostvari svoj san – da proizvede najbolje vino od sorte sanđoveze. Iskoristivši sav potencijal podneblja, postao je jedan od pionira u pozicioniranju Emilije Romanje kao vinske regije koja daje vrhunska vina

 

Iako ne potiče iz vinogradarske porodice, vođen velikom strašću Umberto Cesari je odlučio u jednom trenutku da svoj život posveti proizvodnji visokokvalitetnih vina, i to ne bilo kojih, već isključivo od sorte sanđoveze. Kupivši dvadeset hektara zemlje u brdima Castel San Pietre Terme, na granici između oblasti Emilija i Romanja, zajedno sa suprugom Giulianom započeo je ispisivanje svoje vinske priče 1967. godine. Od prvobitno zasađenih devet hektara vinograda, vinarija Umberto Cesari danas raspolaže sa stotinu trideset hektara, o kojima brine trideset radnika. Takođe, u posao su danas aktivno uključeni i njihovi sin i ćerka, Gianmaria i Ilaria, koji su nakon završenih studija na Bolonjskom univerzitetu rešili da svoje znanje primenjuju u porodičnoj vinariji.

Umberto Cesari je imao zaista jaku viziju, pa je tako njegova vinarija bila prva u regiji Emilija Romanja koja je verovala u kvalitet sorte sanđoveze. Na njoj su i gradili svoju vinarsku i poslovnu filozofiju, što je rezultiralo izvozom vina u SAD još ranih osamdesetih godina prošlog veka. Vinarija godišnje proizvede oko 2.800.000 boca, koje se distribuiraju u više od pedeset zemalja, a osamdeset odsto od ukupne proizvodnje namenjeno je izvozu.

Od samog početka vinarija ima vrlo intenzivnu saradnju sa istraživačima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Bolonji, koji su naročitu pažnju posvetili vinogradima Tauleto odakle potiče i istoimeno vino.

Umberto Cesari konačno je ostvario svoj san kada je njegovo vino Tauleto (berba 2003. godine) dobilo internacionalno priznanje kao najbolje sanđoveze vino.

Sami vinogradi nalaze se na pet parcela: Casseta, Parolino, Ca’Grande, Laurento i Tauleto, a sa svake od njih dolaze vina specifičnog karaktera.

Jedan od najvažnijih faktora za uzgoj vinove loze koji daje poseban pečat grožđu u ovom kraju jeste venac kamene goleti, poznat kao Calanchi azzurri zbog svoje specifične plave boje. Zajedno sa dobrim protokom vazduha i naznačenim  karakteristikama godišnjih doba, on daje specifičnost ovoj klimi koja je kao takva izuzetno pogodna za vinogradarstvo.

Tip klime odredio je sorte grožđa koje je Umberto Cesari zasadio u svojim vinogradima: crno grožđe, a posebno sorta sanđoveze posađena je na jugozapadnoj lokaciji, dok je belo grožđe posađeno na delu okrenutom ka severoistoku.

Casetta

Parcela Casetta je prvi deo vinograda koji je Umberto Cesari kupio 1967. godine. Baš zbog toga na ovom delu vinograda se i danas obavljaju istraživanja, a uzgajaju se sorte albana di Romagna i pignoletto (posebna sorta grožđa, tipična za ovu oblast, od koje se proizvode bela – suva i penušava vina).

Parolino

Nalazi se pored parcele Casetta i prostire se na dve strane brda. To je jedan od starijih vinograda, a uzgajaju se trebbiano, sangiovese i od 2007. godine merlot.

Laurento

Ova parcela kupljena je 1988. godine i predstavlja najvredniji deo vinograda vinarije Umberto Cesari, a gaje se chardonnay i pignoletto.

Ca’ Grande

Parcela Ca‘ Grande savršena je za uzgoj crnog grožđa zahvaljujući neprekidnoj izloženosti sunčevim zracima. Na ovoj parceli se uzgaja najznačajnija sorta grožđa za ovu vinariju sangiovese di romagna, od koje se proizvode DOC vina. Osim toga, zasađen je i cabernet sauvignon, kao i longanesi i nova sorta albana od kojih nastaju DOCG vina.

Tauleto

Ovaj teren vinarija je preuzela u svoje vlasništvo 1985. godine, a čitavih deset godina bio je predmet istraživanja i eksperimentisanja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Bolonji. Na njemu se uzgaja sangiovese grosso, sorta koja je kasnije korišćena za proizvodnju visokonagrađivanog vina Tauleto.