Sankt Peterburg, carski grad i nekadašnja prestonica Rusije, sa svojim raskošnim zgradama i prostranim prospektima jedan je od atraktivnijih gradova Evrope. U nesvakidašnji šarm ovog grada savršeno se uklapa i otmeni, čuveni Grand Hotel Europe

U samom centru Sankt Peterburga, već više od stotinu trideset godina Grand Hotel Europe, inače član Orient-Express grupe, predstavlja upečatljiv arhitektonski detalj. Za jedinstvenu spoljašnjost ovog zdanja zaslužan je jedan italijanski arhitekta, a od svog nastanka 1875. godine, hotel je nosio naziv Hotel de l’Europe. Ovo autentično zdanje je i svojevrsno burno istorijsko svedočanstvo, jer je tokom ratnih perioda zgrada korišćena kao sirotište, bolnica i za potrebe vladinih kancelarija, da bi joj se u periodu od 1989. do 1991. godine vratio stari sjaj i prvobitna namena. A o hotelijerskom pedigreu dovoljno govori spisak gostiju koji su ovde odsedali: Čajkovski, Maksim Gorki, Bil Klinton, kraljica Elizabeta II, Pavaroti…

Svih 276 soba i apartmana hotela kombinuju bogatu istoriju i visoki stil sa savremenim pogodnostima koje zahteva moderno hotelijerstvo, a sve u cilju da se gostima obezbedi boravak koji se pamti, u pravom značenju ove sintagme. Svakako su najupečatljiviji takozvani Jedinstveni istorijski apartmani, ukupno njih deset, od kojih je svaki inspirisan nekom legendarnom osobom: apartman Pavaroti, u kojem je ovaj čuveni tenor boravio tokom turneje po Rusiji 2004. godine, apartman Dostojevski, jer je slavni pisac bio čest gost hotela, apartman Romanov, jer su članovi kraljevske porodice često boravili u hotelu, apartman Faberže, Stravinski i drugi. Svi navedeni apartmani imaju veliki dnevni boravak, zastakljenu verandu, prostrano kupatilo u mermeru, stilski nameštaj i sve ono što je potrebno da bi se obezbedio raskošan, komforan i upečatljiv smeštaj.

Četiri restorana, dva kafea i bar mesta su u hotelu Grand Hotel Europe u kojima gosti mogu da iskuse nove kulinarske doživljaje ili samo odmore uz piće ili kafu. Restoran L’Europe, u kojem se u prelepom okruženju gostima nudi meni sa akcentom na francusku i evropsku kuhinju, važi inače za jedan od najboljih u Sankt Peterburgu. Osim po izvrsnim specijalitetima, ovaj restoran je specifičan i po muzičkim večerima, pa tako petkom može da se prisustvuje Večeri Čajkovskog, odnosno baletskom šouu ili subotom Jazz Brunchu. Za rusku kuhinju je zadužen Caviar bar i restoran, koji nudi veliki izbor kavijara, vodki i klasičnih ruskih jela, a tu su i italijanski restoran Rossi’s i kineski Chopsticks.

Za još zanimljiviji boravak zaduženi su salon lepote, fitnes centar, kao i ekskluzivni butici i prodavnice u okviru hotela. Ljubitelji šopinga će verovatno uživati, jer su im na raspolaganju garderoba poznatih dizajnera, nakit, parfemi, ali i fini kolačići, čokolade i razni drugi delikatesi. Naravno, nikako ne treba propustiti obilazak veličanstvenog Sankt Peterburga, što je gostima Grand Hotel Europe prilično olakšano zbog same pozicije na kojoj se nalazi hotel.

Cena noćenja za dve osobe je od oko 300 evra, pa naviše.