Broj: Piše: Foto:

Picture 036Prestonica Češke jedan je od retkih evropskih gradova koji je možda bolje posetiti zimi. Tek kada promrzlih obraza budete šetali slabo osvetljenim kaldrmisanim ulicama prekrivenim snegom doživećete na pravi način veličanstvenost ovog predivnog grada. To svakako ne znači da grad ne treba obilaziti u drugim periodima, ali ga zima i sneg čine toliko bajkovitim i romantičnim da ćete prvom prilikom poželeti da mu se vratite.

Nagli turistički procvat Praga desio se nakon Plišane revolucije 1989. godine, kada je u tadašnjoj Čehoslovačkoj srušen komunistički režim, a zemlja se otvorila prema svetu. Danas ovaj grad ima nekoliko miliona posetilaca godišnje, što ga svrstava u red jednih od najposećenijih evropskih destinacija 

 

Prag je vrlo jednostavan za obilaženje i snalaženje. Ukoliko ste locirani van gradskog jezgra, vrlo lako ćete doći nekom od linija do centra grada. Kao i u ostalim metropolama, metro funkcioniše besprekorno, a kada se nađete u centru grada onda je sve na dohvat ruke – prevoz vam više neće biti potreban.

Prag Stari trgŠetnju možete započeti od Vaclavskog trga, koji nosi naziv po poznatom češkom zaštitniku. Ovaj deo grada je u 19. veku bio trgovačko središte Praga, a većina današnjih zgrada izgrađena je početkom 20. veka. Ne propustite posetu Nacionalnom muzeju, prvenstveno zbog lepote samog zdanja, ali i zanimljive mineraloške i petrološke kolekcije. Krećući se prema samom centru, naići ćete na spomen-ploču posvećenu Janu Palahu i Janu Zajicu, studentima koji su se na tom mestu zapalili 1969. godine u znak protesta protiv sovjetske okupacije. Prag čuva sećanje na ovaj nimalo lep period, pa je ovaj trg i dalje mesto okupljanja u vreme proslava ili protesta.

Odavde ulazite u stari deo grada, gde se izukrštanim uličicama dolazi do Starogradskog trga, jednog od najlepših trgova u Evropi. Ukoliko imate sreće da je trg pod snegom, bez dileme ćete se osećati kao neka od Diznijevih princeza ili prinčeva. Trg je prepun turista, uličnih prodavaca, bašti kafića i građevina raznih arhitektonskih stilova. Jedna od najupečatljivijih i najpoznatijih je Tinska crkva, gotska građevina nastala u 14. veku sa karakterističnom južnom kulom većom od severne. Trgom dominira spomenik Janu Husu, češkom propovedniku koji je spaljen na lomači, a odmah do njega je crkva Svetog Nikole, impresivno barokno zdanje. Jedna od najvećih atrakcija u ovom delu grada je astronomski sat, poznat kao Orloj, na Staroj gradskoj većnici – svakog punog časa zvone zvona, pevci kukuriču i pojavljuju se četiri figure, dok se iznad časovnika smenjuje dvanaest apostola, za svaki čas po jedan. Ova interesantna naprava iz 15. veka osim tačnog vremena prikazuje i položaje planeta, Sunca i Meseca kroz znakove zodijaka. Nekoliko vekova kasnije ispod sata je dodat kalendar sa oslikanim mesecima u godini.

Picture 176Kada se zasitite lepote ovog trga spremite za još jedan vizuelni šok, jer ćete Karlovom ulicom stići do čuvenog Karlovog mosta. Prolaskom kroz veličanstvenu Starogradsku kulu kročićete na ovaj prelepi most čiju je gradnju započeo češki kralj Karlo IV 1357. godine. Osim same lepote mosta, zadivljujuć je i pogled koji se sa njega pruža prema starom gradu, katedrali i kraljevskoj palati na susednoj strani mosta. Dugačak je 516 m i skoro 10 metara širok, ali to je nedovoljno za hiljade turista koji žele da ga vide tako da nećete moći u potpunosti da uživate u njemu. Osim toga, kao i na svakom drugom mestu gde je mnogo ljudi, svako pokušava na nečemu da zaradi, pa ćete naići na bezbroj prodavaca, slikara, uličnih svirača… Zato, ako ste u mogućnosti, na most dođite noću kada nema mnogo ljudi ili u ranim jutarnjim časovima. Karlov most krasi trideset statua koje predstavljaju svece i svece zaštitnike i čije postavljanje je započeto 1683. godine. Naravno, kako to uvek biva, na mostu su kopije ovih vajarskih dela, a originali su u muzejima. Većina statua je u baroknom stilu, a neke od najpoznatijih su statua Svete Lutgarde, Jana Nepomuka, Ćirila i Metodija… Na nekim statuama se raspoznaje izbeljeni mesing na mestima koje turisti dodiruju verujući da će im to doneti sreću.

Picture 258Kada pređete Karlov most dolazite u Mali grad (Malá strana), a preporuka je da se žičarom ili stepenicama popnete na brdo Petrin. Inače, ovde se u 15. veku nalazio vinograd koji je u 19. veku pretvoren u javni park. Ako posetite Strahovski manastir, sagrađen davne 1140. godine, moći ćete da prisustvujete bogosluženjima koja se i danas održavaju u njemu, nasmejete u lavirintu sa iskrivljenim ogledalima ili jednostavno uživate u predivnom pogledu na Prag. Videćete i umanjen Ajfelov toranj, koji je sagrađen za Svetsku izložbu 1891. godine.

Za kraj ove ture ostavljen je najznačajniji deo Praga – Hradčani. Osim zdanja na Starogradskom trgu, jedni od najprepoznatljivijih simbola ovog grada su katedrala Svetog Vida i Kraljevska palata na Hradčanima. Kraljevska palata je jedna od najvećih na svetu i postoje dokazi da je prvobitna drvena palata sazidana u 9. veku. Veliki napredak, odnosno obnavljanje zamka, desilo se u 14. veku kada je postao sedište Svetog rimskog carstva u vreme vladavine Karla IV. Nakon brojnih proširenja i obnavljanja, palata konačno dobija svoj renesansni izgled i danas služi kao predsednička rezidencija. Ukoliko vidite da je zastava na palati podignuta, znaćete da je predsednik države trenutno u njoj. Ne propustite da obiđete i katedralu Svetog Vida, monumentalnu gotsku građevinu čija je izgradnja započeta 1344. godine na mestu nekadašnjeg paganskog svetilišta, ali je završena tek 1929. godine. Celu katedralu možete obići besplatno, ukoliko vas ne odvrati velika gužva. U kripti ispod crkve sahranjeni su najveći češki vladari: Karlo IV, Vaclav IV i Rudolf II.

Dok ste još na Hradčanima, obavezno obiđite i Zlatnu ulicu. Ova uličica je sastavni deo kraljevskog utvrđenja i u njoj su živeli kraljevi zlatari – veoma male živopisne kuće iz 16. veka bile su dom mnogim ljudima, pa čak u jednom periodu i poznatom piscu Francu Kafki.

Za Jevrejsku četvrt Josefov takođe bi trebalo izdvojiti vreme. Poznato je staro jevrejsko groblje, koje ukazuje na nekadašnju brojnu jevrejsku zajednicu u Pragu. Pretpostavlja se da je ovde sahranjeno oko 200.000 Jevreja, a najstariji spomenik datira iz 1439. godine.

Ukoliko imate vremena za duže istraživanje grada, možete otići do Trga republike i Barutne kule. Ova prelepo ukrašena kula u neogotskom stilu sazidana je u 15. veku, a današnji naziv je dobila u 17. jer je korišćena kao skladište za municiju. Interesantna je i Kuća koja pleše, savremena zgrada neobičnog oblika obložena staklom. Malo više vremena zahteva odlazak do banje Karlove Vari, ali svakako zaslužuje sve vreme utrošeno na put.

Ukoliko nemate vremena da sve obiđete polako koliko biste želeli, nikako nemojte propustiti romantično jednočasovno krstarenje Vltavom uz čarobne zvuke kompozicija Bedžiha Smetane.

Češka nije poznata kao ozbiljan vinski region, ali ipak možete pronaći korektno lokalno vino. Međutim, ova zemlja je raj za ljubitelje piva jer češka lager piva važe za jedna od najboljih u svetu. Prag je krcat pivnicama, u kojima se u autentičnom tradicionalnom ambijentu, uz pravi kafanski žamor, može uživati u impozantnom broju fantastičnih piva. A sve to, naravnom, uz čuvene tradicionalne češke kulinarske delikatese – češki gulaš je nešto na šta ćete često nailaziti, ali je njihova verzija znatno manje začinjena od mađarske i uvek se služi uz knedle. Najčešće su im na meniju jela od mesa, često govedine, zatim kobasice, kolenice, kupus, razne vrste knedli ili pohovani sir. Za kraj, ne zaboravite da probate knedle punjene voćem.