das_stue_bar_002-2036Originalna dizajnerska rešenja, koja potpisuju poznati nemački i španski dizajneri, daju hotelu Das Stue, smeštenom u diplomatskom delu Berlina, finu dozu ekstravagancije i artističkog prizvuka

Istorijat hotela Das Stue prati ne baš poetična, ali zato prilično interesantna priča. Naime, zgrada hotela sazidana je tridesetih godina prošlog veka i bila je u vlasništvu Ambasade Danske sve do 1978. godine, kada je prodata komunalnom preduzeću sa idejom da se od nje naprave stanovi, ali je plan propao i zgrada je bila potpuno zapuštena. Grad Berlin je napokon preuzeo zgradu 1983. godine, i od tada je hotel Das Stue jedan od važnijih toponima na bogatoj hotelijerskoj mapi Berlina.

das_stue_terrace_6Naziv Das Stue u prevodu sa danskog znači dnevni boravak, salon, što u stvari predstavlja asocijaciju na glavni aspekt ovog hotela – dnevni boravak kao mirno i udobno okruženje. Prilikom osmišljavanja izgleda hotela tim poznatih dizajnera nastojao je da potencira umetnički pristup, pritom ne gubeći iz vida funkcionalnost i udobnost. Brojni neobični umetnički detalji snažno akcentuju enterijer ovog hotela, pa će vas tako odmah u holu sačekati neobično delo jednog pariskog umetnika – velika glava krokodila.

Das Stue na raspolaganju ima 78 soba i apartmana, podeljenih u sedam kategorija – od 27 do 110 kvadratnih metara. Ekipa španskih dizajnera bila je zadužena za dizajn soba, a svaka je uređena u specifičnom, modernističkom stilu. Većina soba ima prozore preko celog zida, što pogled čini spektakularnim, dok neki od apartmana imaju zasebne terase ili balkone.

Čuveni španski chef sa pet Mišlenovih zvezdica, Paco Perez, zadužen je za meni restorana Cinco. Uz posmatranje kulinarskih majstorija zaposlenih u ovom restoranu, kroz zastakljenu kuhinju možete uživati u Perezovoj avangardnom mediteranskom kulinarstvu. Ovaj restoran dobio je svoju prvu Mišlenovu zvezdicu gotovo odmah po otvaranju, što je dovoljan znak kakve specijalitete možete da očekujete u njemu. Sastavni deo ovog restorana je i manje formalan deo The Casual, u kojem se Perez poigrava sa manje zahtevnim jelima, ali opet ne previše jednostavnim i nezanimljivim. Treći deo restorana Cinco je najformalniji i najviše izdvojen, tako da je pogodan za privatne večere i specijalne događaje. Da sve bude u duhu ekstravagancije, iz ovog dela možete da posmatrate nojeve i antilope u zoološkom vrtu koji se nalazi pored hotela.

das_stue_rooms_junior_suite_101-348Vrhunski gastronomski specijaliteti propraćeni su adekvatnom vinskom listom, o kojoj se brinu profesionalni sommelieri. Ona je prilično dugačka i kvalitetna, a prvenstveno se oslanja na španska, nemačka i austrijska vina. Posebna zanimljivost su vertikalne degustacije, koje ovde često priređuju i to sa vinima starim i više od deset godina.

Hotel ima i wellness deo koji se prostire na 260 kvadratnih metara i obuhvata bazen, saunu i prostorije za tretmane. Ukoliko se zasitite boravka u hotelu, Berlin ima mnogo toga da ponudi…

Cena prenoćišta za dvoje iznosi od oko 300 evra, pa naviše.