2_resize„Inspirišu nas vino i umetnost, ne vidimo granice.“

Zlatko Živanić, direktor vinarije

 

Palićko vinogorje ima zavidnu vinogradarsku tradiciju, prema nekim zapisima dve hiljade godina dugu, a pre nekoliko godina jedna vinarija načinila je krupne korake u buđenju ovog pomalo usnulog vinskog diva. Vinarija Zvonko Bogdan za kratko vreme postala je vinska kuća o kojoj se mnogo govori i uz čija se vina često peva.

Vinogradi Vinarije ZvonkoBogdan nalaze se na tri lokacije u blizini Palićkog jezera, a glavno zdanje vinarije je na Paliću. Sa svih strana je opkoljeno vinogradima, tako da i sam ulazak u vinariju izgleda kao pravi vinski ritual. A kada jednom uđete, nećete brzo poželeti da izađete. Celokupan ambijent unutar vinarije asocira na francuske šatoe, a još više na prestižne umetničke galerije. Zvonko Bogdan i njegovi partneri veliki su ljubitelji umetnosti, a posebno slikara Eugena III Kočiša, čije brojne slike krase zidove vinarije, ali i etikete vina. „On je omiljeni slikar vlasnika vinarije i postigli smo sporazum sa njim da sve slike koje  ubuduće uradi ostanu u vlasništvu vinarije“, kaže Zlatko Živanić.

 

zvonko bogdan12_resizeU Vinariji Zvonko Bogdan dobro znaju odakle vino dolazi. Imaju čak pedeset šest hektara vinograda, ali svesni su da se mnogo toga može postići i radomu vinariji. „Imamo najmoderniju francusku tehnologiju, pa je process proizvodnje doveden do perfekcije. Instalirana je oprema za proizvodnju vina kapaciteta 500.000 boca, svaki tank u kome odležava vino je kompjuterski umrežen, tako da sve može da se kontroliše na daljinu. Zahvaljujući ovoj tehnologiji imamo zatvoreni system proizvodnje, koji obezbeđuje da vino ni u jednom trenutku ne dolazi u dodir sa kiseonikom, a što rezultira izrazitom svežinom naših vina.“

 

Bela vina Chardonnay, Pinot blanc i 8 tamburaša, crveno Život teče i Rose, upravo su takva: sveža, aromatična i dopadljiva. Možda najviše pažnje zavređuje njihov Pinot blanc, na koji je i Zlatko ponosan:„Tu sortu retko ko gaji na ovim prostorima, ali zahvaljujući klimi, zemljištu i našem enologu Floranu Dumeu, naš Pinot blanc je zaista odličan. Kada smo odlučili da ga proizvodimo uglavnom je bilo komentara da ta sorta ne uspeva u Srbiji. Mi smo bili uporni i to se isplatilo.“

 

Nepogrešivi osećaj vlasnika vinarije da „pogode u metu“ nesumnjivo će Vinariju Zvonko Bogdan odvesti jako daleko, ali otići dalje od njihove kupaže merloa, kaberne frana i frankovke, Cuvee No 1, neće biti lak  zadatak.

 

Cuvee No.1 2012

zvonko bogdanVeoma intenzivan miris koncentrisanog crnog bobičastog voća, u kojem se smenjuju arome borovnice i crne ribizle. Iza voćnog karaktera nazire se nota hrastovine, koja upotpunjuje aromu ovog vina. Na ukusu je puno, voćnog karaktera, sa prijatnim kiselinama. Na kraju impresije izraženi tanini ostavljaju utisak lagane oporosti, te je ovo vino idealno za uparivanje sa plavim sirevima i jelima od crvenog mesa.