Broj: Foto:

001-DS-Nobis Design Hotels™ ovo gore je malo TM_resizeTrg Norrmalmstorg nekada je bio ružno i prljavo mesto na kojem su ribari prodavali svoj ulov i na koje su kriminalci dovođeni da u prisustvu svetine pretrpe kaznu za svoja zlodela. Ali, okolnosti su se promenile – danas, vek i po kasnije, ovo je najskuplja i najprestižnija lokacija u prestonici Švedske. Sa Norrmalmstroga se u nekoliko koraka stiže u šoping-bulevar Hamgatan, gde su smeštene luksuzne radnje i lokalne prodavnice sa dugom tradicijom, a tu su i galerije, muzeji, fini restorani i brojne istorijske znamenitosti grada

 

Na trgu Norrmalmstorg nalazi se i hotel Nobis, koji svojim eksterijerom i enterijerom, kao i kvalitetom usluge koju nudi, odgovara ugledu svog okruženja. Hotel je smešten u raskošnu zgradu iz druge polovine 19. veka, a mudrim dizajnerskim rešenjima autentičan enterijer, koji je pod zaštitom države, stavljen je u sklad ali istovremeno i kontrast sa modernim skandinavskim dizajnom, što je i bila osnovna ideja prilikom osmišljavanja novog enterijera. Ovaj rad potpisuje renomirani, svetski poznat i mnogo puta nagrađivan švedski studio Cleasson Koivisto Rune. Rezultat njihove kreacije je elegantan ambijent, ali ujedno nimalo strog i formalan. Elegancija prostora proizilazi iz visine prostorija, originalnih ornamenata na unutrašnjim zidovima, kamina i figura zadržanih u novoj postavci, dok ležernost daje praktičan i udoban nameštaj jednostavnih linija koji je, poreklom iz Švedske, u poslednjim decenijama osvojio ceo svet. Prema priznanju samih autora, kada su razmišljali o koloritu u kojem će enterijer biti urađen inspiraciju su pronašli u tonalitetu u kojem se može videti Stokholm, i to ne onim retkim kada u njemu tokom nekoliko meseci grane sunce, već u zimskim mesecima kada „tanka“ svetlost daje suptilne prelaze tamnih nijansi.

093-DS-Nobis_resizeU istim tonovima opremljene su i sobe i apartmani hotela. Ambijent je opuštajući i komforan, a obogaćuje ga i fantastičan pogled na centralne ulice Stokholma, koji se pruža gotovo iz svih soba. Najzanimljiviji apartman nalazi se na vrhu zgrade, a nazvan je Panorama zbog svog izgleda – iz njega se prostire pogled u radijusu od 180 stepeni.

Šveđani su svetsku slavu stekli dizajnom i mnogim drugim stvarima, ali ne i nacionalnom kuhinjom. Zato su se u Nobisu opredelili da glavni restoran Caina na meniju ima proveren izbor tradicionalne italijanske kuhinje, a podrazumeva se, sva jela pripremaju se od svežih i kvalitetnih namirnica. Italijanska jela u Caini prati i izvanredna ponuda kvalitetnih italijanskih vina – vinska karta menja se sezonski, a svaki put fokus je na nekoj drugoj regiji. Kao i ostatak hotela, i restoran karakterišu elegancija i jednostavnost.

Najneobičnije i ujedno najpopularnije mesto za relaksaciju gostiju hotela, ali i ljubitelja ovog hotela koji navraćaju na koktel ili čašu vina, jeste lounge bar, smešten u spektakularnu i raskošnu prostoriju visoku 28 metara.

120, Hotel Nobis, Norrmalmstorg, guldbaren

120, Hotel Nobis, Norrmalmstorg, guldbaren

Nije neobično da se ovaj popularan i prestižan hotel potrudio da dobije nagradu „ekološkog brenda“. A da bi to zaslužili u zemlji u kojoj o ekologiji brinu gotovo svi, u Nobisu garantuju korišćenje obnovljivih izvora energije, materijala koje je moguće reciklirati, upotrebu prirodnih kupki, kao i organskih namirnica u restoranu.

 

Cena: dvokrevetna soba sa doručkom iznosi od 300 evra pa naviše za noć.

„Stokholmski sindrom“ u Nobisu

 U zgradi hotela, tačnije u njegovom prizemlju u kojem se danas nalazi butik Acne, 1973. godine odigrala se prava drama sa neobičnim raspletom, zbog čega je ovaj događaj ušao u anale. Naime, grupa pljačkaša banaka ovde je, na mestu gde se tada nalazila Kreditbanka, zatvorila u sef četvoro radnika banke i držala ih je zatočene danima, dok su pregovarali sa policijom o uslovima za oslobađanje taoca. Tokom tih dana taoci su se zbližili sa otmičarima – razvili su saosećanje i razumevanje za pljačkaše, do te mere da su odbili da sarađuju sa državnim institucijama nakon što su oslobođeni, braneći tako one koje su ih zatočili. Ta pojava nazvana je „stokholmski sindrom“, a danas je poznata u kriminologiji kao psihološki fenomen.