Broj: Foto:

Novo ruho starog dragulja Jadrana

 

Reputacija ozbiljne turističke destinacije Opatiju prati više od 170 godina – još iz vremena kada su Jadranom nicali hoteli i to upravo u ovom čarobnom obalnom gradu. Sa idealnom klimom i odličnim položajem, Opatija je već dugi niz godina omiljeno mondensko utočište uglednih ličnosti prefinjenog ukusa iz celog sveta, a za to ima mnogo razloga. Jedan za koji se kladimo da je pravi jeste hotel Bevanda – turistički dragulj Opatije, inače prvi boutique hotel u ovom delu Jadrana.

 

Šetalište Lungo mare zauzelo je uz more najlepših dvanaest kilometara Opatije, a na njegovom cntralnom delu razbaškarila se Bevanda – odmah iza ovog hotela nalazi se i famozni Opatijski park Angiolina, čija je Vila obeležila sam početak turizma i upravo je danas u njoj smešten Muzej hrvatskog turizma.

Hotel Bevanda nastao je na temeljima istoimenog restorana, osnovanog 1971. godine, a 2013. godine kompletno su obnovljeni restoran i bar. Ovo legendarno ime jadranskog ugostiteljstva oplemenjeno je i sa deset hotelskih soba, iza čije realizacije stoji domaći potpis – arhitekta iz Rijeke Siniša Glušica, zatim zagrebačka firma Sinago koja je izradila nameštaj, i studio Kuharić Matoš koji je kreirao vizuelni identitet.

Nazvavši svaku od deset soba po nekoj od slavnih osoba koje su u trenutku svog stvaralaštva posetile Opatiju,  Bevanda odaje počast ljudima koji su oblikovali svetsku istoriju. Veza između Opatije i ovih umetnika, naučnika, plesačica i carica može da se pronađe u njihovim luksuzno opremljenim sobama. Ukupan kapacitet hotela je svega deset soba, ali kakvih… Svaka soba ima impresivan pogled na Kvarnerski zaliv i more, a sve su opremljene tako da pružaju maksimalan komfor. Među najpopularnijim su deluxe dvokrevetne sobe i deluxe suite, koji su dodatno opremljeni džakuzijem. Ekskluzivan dizajn soba sproveden je u delo najkvalitetnijim materijalima, a sve su opremljene vrhunskim audio i TV sistemima Loewe, zatim Illy aparatima za kafu i bogatim mini barom, kao i setovim Lanvin kozmetike.

Svakom gostu pristupa na jedinstven način, ali sa jednim zajedničkim ciljem – učiniti sve da se sve želje gostiju ispune. U ovom hotelu upravo tu personalizovanu uslugu smatraju svojim svakodnevnim imperativom i to je postao jedan od zaštitnih znakova Bevande.

Što se tiče eno-gastro ponude hotela, odnosno restorana Bevanda, to je posebna priča. Epicentar gastro čarolija je velika sala ukupnog kapaciteta 120 mesta, koja se prostire uz samo more i pruža jedinstveni pogled. Kao i celom objektu, veliki akcenat je na savremenom dizajnu. Koncept Bevandine kuhinje u svoj fokus stavlja permanentnu potragu za lokalnim namirnicama izuzetnog kvaliteta, kao i njihovu pripremu s naglaskom na čiste, izvorne ukuse istih.

Tip kuhinje je naravno mediteranski, a chef je Damir Tomljanović. Posebnu pažnju privlači nekoliko unikatnih specijaliteta – najekskluzivniji Kvarnerski škamp, Viški jastog, Stonske kamenice, Istarske ježince i Jadranska tuna. Mesto koje u Bevandi nikako ne bi trebalo da se zaobiđe jeste nedavno otvoreni Raw bar, u kojem se pripremaju sirova jela direktno pred gostima. Ovaj kulinarski performans prati osam vrsta svežih hlebova, kolica sa posebnom selekcijom vrhunskih sireva, kao i renomiranih maslinovih ulja iz Hrvatske, a ambijent je dekorisan velikim akvarijumom sa kraljevskom krabom, jastogom i posebnom vrstom domaćeg raka hlapom.

Vinska karta je ponos restorana, baš kao i vinski podrum koji broji preko 750 etiketa i time zasigurno stvara najbogatiju i najraznovrsniju vinsku kartu u regionu. Tu su vina iz svih krajeva sveta, naravno, i sve ono najbolje iz Hrvatske. Čuvar ove impresivne vinske priče je F&B menadžer Klaudio Jurčić, koji je ujedno i četvorostruki prvak Hrvatske u sommelierstvu.

Osim samih vina, u podrumu je i wine table koji može da ugosti do desetak osoba, što je optimalno za razne vrste edukacije, kao i za degustacije i poslovna druženja koja se organizuju u podrumu. Ovde gosti u potpunoj privatnosti mogu da uživaju u specijalitetima kuće, a na raspolaganju su im i vinski sefovi u kojima mogu da čuvaju svoja vina. U hotelu su ponosni na neka od najraritetnijih vina Hrvatske – vertikala etiketa vina Medvid gospodina Dubokovića, zatim Clai i njegov već čuveni Brombonero, pa magnum Plavca Ekskluziva – pokojnog gospodina Plenkovića i Amfora penušac od Tomca. U ponudi je i oko 250 destilata, koji su odlična pratnja vrlo ozbiljnom hjumidoru sa cigarama, a ujedno i najbolja moguća završnica večeri u najuzbudljivijem gastro kutku Jadrana.

Ozbijan koncept, pristup i ulaganja dali su i ozbiljne rezultate – Bevanda je danas bez ikakve sumnje jedan od najatraktivnih hotela Jadrana, ujedno je i deo Relais & Châteaux grupacije, restoran je član prestižne grupe JRE – Jeune Restaurateurs d’Europe, a činjenica da su ambasadori Dom Perignona čini ih posebno ponosnim.

www.bevanda.hr