„Ne znam gde je kraj, on ne postoji u vinarstvu.“

Miroslav Kovačević

U trouglu domaćih vinarija zaslužnih za buđenje usnule srpske vinske scene svoje mesto čvrsto drži vinarija Kovačević iz Iriga. Pre petnaest godina Miroslav Kovačević rešio je da se pozabavi porodičnom tradicijom i pokrene modernu vinariju, koju već danas mnogi zovu „stara“. Naime, preuzimanjem starog vinskog podruma Fruškogorske vinske zadruge u Irigu iz 1930.godine, vinarija Kovačević dobila je svoju drugu kuću. I to kakvu!

Centar nove vinarije Kovačević ima kapacitet od skoro dva miliona litara, upravnu zgradu, show room, a barik podrum je već u funkciji. Reč je o jednom od imponzatnijih vinskih skladišta u region ex-Yu  smeštenom u lagumima na petnaest metara ispod zemlje. U ovom podrumu odležavaju odabrana crvena i bela vina.

Kovačevićev Chardonnay jedan je od većih vinskih fenomena na ovim prostorima: „Prijaju mi pohvale za naš Chardonnay.To je najprodavanije domaće vino, a rast prodaje prati i rast kvaliteta. On je iz godine u godinu  sve bolji. Mešamo ga sa šardoneom iz bačvi, tako da je sada Chardonnay Kovačević dvadeset odsto onog iz drveta. Jednostavno je, sada smo pogodili sve. To je to“, kaže Miroslav Kovačević.

Vinogradi vinarije Kovačević nalaze se na južnim padinama Fruške gore. U njima su šardone, sovinjon blan, rajnski rizling, traminac, merlo i kaberne sovinjon, dovoljno za nekoliko ozbljnih belih sortnih vina i jednu crvenu kupažu, još jedan hit ove vinarije. Vino Aurelius nastaje isključivo od probranog grožđa sa najboljih pozicija, odležava u drvetu i najbolji je dokaz da Kovačevići znaju i sa crvenim vinima.

„Sve više me zanimaju zrela odležala vina.U novom podrumu već je nekoliko vina za moju dušu, reserve Aureliusa, pa penušavci rađeni tradicionalnom metodom…“

Odmah uz barik podrum nalazi se i prostor sa ukopanim amforama. Miroslav Kovačević veliki je ljubitelj orange vina, pa je rešio da okuša sreću sa ovim zahtevnim vinima.

Sve u svemu, ako se do sada i nije potpuno vinski razmahao, čini se da će novom vinarijom ispuniti sve svoje vinske ambicije. Dok ih ne zamene nove: „Daleko je kraj. Kako mislite kad ću stati? Šta znači stati?“, pita Miroslav Kovačević, ne pomišljajući da bi njegov vinski juriš mogao da se završi. S obzirom na to da on odavno ne zavisi od samo jednog vina, možda je u pravu.

Kovačević Chardonnay 2013

Osvaja mirisom. Veoma izražena i kompleksna aroma ovog vina satkana je od mnoštva nota zrelog belog voća i agruma. Na ukusu je umereno puno, prijatne svežine i naglašene voćnosti. Kiseline su znalački uklopljene u telo vina, što dodatno ističe svežinu i lepršavost. Ponaša se kao kameleon u gastronomiji, jer će zbog naglašene svežine i specifične voćnosti ispratiti najrazličitija jela.