Komforna oaza u srcu netaknute prirode

Stara planina – dragulj istočne Srbije, prirodna je granica sa Bugarskom i prostire se na 1.100 – 1.900 metara nadmorske visine. Kao jedno od retkih preostalih nezagađenih mesta u Srbiji, može da se pohvali bogatom florom i faunom, sa oko 800 vodopada, 40 biljnih vrsta, ali i najvišim vrhom centralne Srbije, Midžorom. Stara planina zasigurno ima potencijal za proširenje skijaških staza, ali i za izgradnju novih smeštajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata, koji će turizam u ovom kraju učiniti još intenzivnijim. Ono čime za sada raspolaže, moderno opremljenim i visoko rangiranim hotelom po svim parametrima, SP Resortom -Hotel Stara planina, s pravom joj daje titulu jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija u regionu, i leti i zimi

 

SP Resort – Hotel Stara planina nalazi se na jednoj od najlepših lokacija ovog kraja, na Jabučkom ravništu, na 1.470 metara nadmorske visine. U neposrednoj blizini hotela pozicionirana je jedina gondola u Srbiji, koja prevozi skijaše do čuvenog planinskog vrha Babin zub. Sa pomenute tačke nastavlja se 13 kilometara pripremljenih staza namenjenih skijanju, snowboardingu ili sankanju. Kategorisan sa četiri zvezdice prema međunarodnom standardu, hotel Stara planina prilagođen je prvenstveno željama i potrebama porodica, a raspolaže sa 146 moderno opremljenih soba i apartmana (parking mesto u garaži hotela uključeno je u cenu aranžmana). Kongresni turizam takođe zauzima značajno mesto u ponudi ovog hotela, koji za te potrebe na raspolaganju ima tri savremeno opremljene kongresne sale i četiri adaptibilne jedinice prilagođene za sve vrste seminara i korporativnih događaja.

Iako je teško pronaći neki segment u kojem hotel Stara planina ne održava visok nivo, počev od organizacije, sadržaja, higijene… kulinarska paleta je nešto što mu daje poseban „šmek“. Usluga hotela je all inclusive light, a gosti mogu da uživaju u fascinantno raznovrsnoj gastronomskoj ponudi – bez obzira na to da li ste ljubitelj bifteka, ramsteka i sličnih mesnih delicija, modernih internacionalnih jela ili pak uštipaka, domaćih pita, kačamaka i ostalih đakonija domaće radinosti, teško da se može pronaći bilo kakva zamerka u meniju. U glavnom restoranu Balkan usluga je na bazi švedskog stola (vino, pivo i gazirana bezalkoholna pića tokom ručka i večere su deo paket-ponude), restoran Gondola rezervisan je za zakuske i pića po principu a la card, dok je Lobby bar svojevrsna mini poslastičarnica.

Za potpunu relaksaciju tu su spa, wellness i fitness centar koji se prostiru na 1.000 kvadratnih metara, a gostima su na raspolaganju zatvoreni bazen sa delom za opuštanje sa panoramskim pogledom, finska sauna, tursko parno kupatilo, đakuzi, hidromasažni tuš, kao i wellness i beauty tretmani (uz doplatu), zatim masaže i tretmani lica i tela. Za sportske treninge i održavanje kondicije tu su kardio-fitnes sala i teretana, uz asistenciju ličnog trenera, dok u letnjem periodu otvoreni bazen omogućuje istinsko uživanje na čistom planinskom vazduhu.

Kada su u pitanju deca, roditelji mogu rasterećeno da se prepuste sebi i svojim potrebama, jer je mališanima na raspolaganju igraonica na preko 150 kvadratnih metara atraktivno uređenog prostora prilagođenog deci uzrasta od 3 do 12 godina. Profesionalni animatori kroz brojne kreativne radionice omogućuju deci dodatnu dozu zabave, bilo da se igraju lego kockama, slažu puzzle ili igraju društvene igre, a naročito su dinamični i atraktivni večernji dečji programi. U ponudi je takođe i usluga babysittinga za decu mlađu od tri godine, a za one malo starije tu su bilijar, pikado, stoni fudbal i stoni tenis, koji su deo Teen kluba (naravno, ove aktivnosti dostupne su i starijima). Prava poslastica su besplatna škola plivanja za decu starosti do 10 godina, a u zimskoj sezoni besplatna škola skijanja za decu od 4 do 10 godina za boravak od najmanje sedam noćenja.

Stara planina proglašena je za Park prirode 1997. godine, zbog izuzetno bogatog i raznovrsnog životinjskog i biljnog sveta, u kojem su zastupljene i mnoge retke vrste. Zanimljivo je da ovde rastu i ugrožene biljne vrste, poput bora krivulja, kosovskog božura, šumskog ljiljana… Što se tiče životinjskog sveta, zastupljena su staništa nekoliko grupa: ptica, leptira, vodozemaca i gmizavaca, medveda i risova, što je dokaz o nenarušenoj i očuvanoj prirodnoj ravnoteži.

Mnogobrojni gosti i njihove pohvale na račun hotela Stara planina pravi su pokazatelj da na jedinstven način može da se uživa u odličnoj ponudi na „krovu Srbije“. Najbrojniji su gosti iz Srbije, zatim iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, ali ima ih i iz Austrije, Velike Britanije, pa čak i Indije. Tako veliki broj zemalja iz kojih gosti dolaze, kao i konstantna popunjenost kapaciteta, dovoljno govore o hotelu Stara planina kao idealnom mestu za komforno i aktivno uživanje u idiličnim pejzažima i čarima netaknute prirode.

 

,,Naš stalni zadatak je da koncept naše ponude osmislimo tako da ona bude što zanimljivija i komfornija svakom gostu. To je ozbiljan izazov, a da u tome uspevamo govori i ocena na najprestižnijem tour operateru Bookingu od 9,4 kao i maksimalnih pet kružića na sajtu Tripadvisor. Privukli smo i ljubitelje sporta, što je još jedan od podviga, a reč je o ULTRATRAIL-Skyrunning trci koja je postala prepoznatljiva u mnogim krajevima sveta, jer se iz godinu u godinu broj učesnika povećava. Imajući sve ovo u vidu, mislim da već ima dovoljno izazova koji nas teraju da stalno idemo napred i da budemo sve bolji, a nedavno uveden koncept pet friendly samo je obogatio inače široku ponudu našeg hotela“, Goran Karadžić, direktor SP Resorta – Hotel Stara planina.