U mnogim aspektima, Konoba Ćatovića mlini u Morinju u Boki Kotorskoj već dvadeset pet godina postavlja nove standarde i kvalitet podiže za lestvicu više. Jedan od najmarkantnijih restorana u regionu ex-Yu nije slučajno dostigao tako visoku reputaciju koju uživa i među gostima i među profesionalcima iz sveta ugostiteljstva; vlasnik i glavni menadžer Lazar Ćatović ni nakon svih ovih godina ne gubi entuzijazam, a energija i posvećenost sa kojima vodi posao danas su prilično retka pojava. Nije zato nikakvo čudo da tokom svih ovih godina mnogima nije problem da iz Beograda ili drugih gradova krenu put Crne Gore i provlačeći se kroz planinsku rečicu i šipražje malim čamcem dođu u oazu vrhunskog ugostiteljstva, zvanu Ćatovića mlini.

Prilično dobro upoznat sa svim segmentima vođenja jednog restorana, Lazareva najveća strast ipak su vina. Zato i ne čudi da Ćatovića mlini konstantno imaju jednu od najboljih vinskih lista u ex-Yu regionu.

„Dugogodišnji uporan i sistematičan rad doveo nas je do toga da danas imamo jednu od najboljih selekcija etiketa na ovim prostorima, a sve to kako bismo našim gostima omogućili kvalitetan izbor i brojne mogućnosti slaganja hrane i vina“, kaže Lazar Ćatović.

Ukupan broj etiketa je promenljiv, ali uglavnom ih je oko tri stotine. Na vinskoj listi nalaze se brojni veliki svetski klasici, poput bordoških šatoa prvog reda; Lazar sa ponosom ističe selekciju vina iz različitih berbi čuvenih vinarija Petrus, Latour, Lafitte… kao i kolekciju najkvalitetnijih penušavaca iz najprestižnijih šampanjskih kuća, kako u standardnoj varijanti od 0,75l, tako i magnum bocama od 1,5l. Ipak, Lazar naročitu pažnju poklanja i vinima iz regiona, među kojima poseban akcenat stavlja na nove, kako on kaže, mlade snage. U kolekciji se nalaze i vina iz nekih jubilarnih, velikih berbi najboljih regionalnih vinarija kojih inače nema na tržištu, a prilično su zastupljene i autohtone sorte sa ovih prostora. „Naravno da su svi zainteresovani da probaju vina lokalnih vinara. Ono što je jako dobro u vinskoj priči za nas je upravo ekspanzija mladih vinarija koje prave neka posebna, vrlo specifična, možemo da kažemo autorska vina“, ističe Lazar.

Za servis vina zaduženi su somelijeri sa zavidnim znanjem, ali i dugogodišnjim iskustvom koje je oplemenjeno brojnim posetama čuvenim vinarijama širom Evrope. Sva vina čuvaju se u specijalnom vinskom podrumu, smeštenom ispod nivoa mora i u strogo kontrolisanim uslovima, sa optimalnom temperaturom i vlagom. O skladištenju vina brine podrumar, koji je takođe zadužen i za ažuriranje liste, koje se sprovodi u skladu sa aktuelnostima na tržištu, naročito onim u regionu.

Kako u jelovniku restorana Ćatovića mlini preovladavaju jela od ribe i morski specijaliteti, i kako je udarna sezona posla tokom letnjih meseci, tako su i bela i rose vina nešto zastupljenija u odnosu na crvena. U svakom slučaju, izbor je toliko širok i kvalitetan da je skoro nemoguće da se ne pronađe nešto po sopstvenom ukusu, koji god stil vina da je u pitanju.

Zavidna vinska lista začinjena je i jednom finom pikanterijom, na koju je Lazar naročito ponosan.

„Verovatno smo prvi restoran u regionu koji je sačinio kartu maslinovog ulja. U želji da upotpunimo ponudu restorana, a naglašavajući značaj maslinovog ulja u mediteranskoj ishrani, načinili smo selekciju ulja iz najboljih maslinika Portugala, Španije, Francuske, Italije.“

Brojnost, kvalitet etiketa i raznovrsnost po pitanju stilova vina i regija, idealni uslovi za čuvanje vina i vrhunski servis, s pravom svrstavaju restoran Ćatovića mlini u sam vrh regionalne ugostiteljsko-vinske priče.