Na ivici budućnosti

Tragovi, foto Danny Willems

Ovogodišnje, dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitef festivala će se održati u Beogradu od 13. do 25. septembra, uz učešće čak četrnaest predstava u glavnom i bogat prateći program. Beogradska publika će moći da vidi predstave iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Meksika, Austrije i Čilea.

Među autorima atraktivnih naslova u glavnom programa biće dela najpoznatijih domaćih, regionalnih i svetskih koreografa, reditelja i kompanija poput Tomasa Ostermajera, Ersana Montaga, Sebastijana Horvata, Rimini protokola, Vima Vandekejbusa, Miloša Lolića i drugih. Takođe, biće predstavljene i nove zvezde svetskog pozorišta kao što su vodeći slovenački reditelj mlađe generacije Žiga Divjak i Amanda Pinja, koreografkinja čileansko-meksičkog porekla. Poseban kuriozitet ovogodišnjeg Bitefa predstavlja činjenica da u glavnom programu, zahvaljujući izuzetno interesantnoj sezoni za nama, učestvuju i čak četiri domaće predstave (dve iz Beogradskog dramskog pozorišta i po jedna iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Bitef teatra).

Tematski fokus 54. i 55. Bitefa koji će se održavati pod sloganom Na ivici budućnosti je na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala. Usko povezan sa tematskim je i estetski (formalni) fokus festivala. On se bavi dehumanizacijom tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni.

U okviru pratećeg programa će biti održani tradicionalni programi kao što su Susreti sa autorima, Polifonija, Filozofski teatar, Bitef biblioteka, ali i velika međunarodna konferencija na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat, u čijem radu će učestvovati akteri iz oblasti umetnosti, politike i teorije iz zemlje i inostranstva.

Festival će se održati uz strogo poštovanje epidemioloških mera, nošenje maski, smanjene kapacitete sala, ali i u znaku poštovanja procedura koje je Bitef tim lansirao sa ciljem da se u organizaciji i realizaciji festivala smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Fatalna Farma, foto Martin Argyroglo

Neprijatelj naroda, foto Arno Declair

Kaspar, foto Nebojša Babić

Kao da kraj nije ni sasvim blizu, foto Andrija Kovač