Broj: Foto:

Vinarija BIKICKI

Godinu koja je u zalasku Đorđe Bikicki, vlasnik vinarije Bikicki, verovatno će pamtiti po dobijenom organskom sertifikatu faza in transition, koji će od 2023. biti kompletan. Takođe, vinarija Bikicki primljena je u RAW, najveću svetsku plaftormu vina sa minimumom intervencija. Čini se da je Bikicki ekipa, od početka beskompromisno koračajući jednim prilično drugačijim i svakako težim putem, konačno stigla na zacrtano odredište, iIi je barem širom otvorila njegova vrata. Jedno veliko bravo za trud, ideju, kreativnost i upornost.

Ove dobre vesti bila su odlična uvertira u predstavljanje novih vina iz organske vinske radionice Bikicki: Sfera 2021, Sfera Noir 2021, Nikka 2020, zatim tri oranž vina iz 2020 ‒ S/O, Cu i Uncensored, crvenim vinima Pinotte 2019, Lily 2020 i Crna tamjanika 2019. Posebna poslastica u svakom smislu te reči bila je nova berba Makane – 2017, a ništa manja privilegija nije bila ni degustacija noviteta Victor – penušavog pet nat vina od sorte sauvignon blanc, odležavalog na talogu godinu i po dana.

U odnosu na prethodne berbe, Sfera bela je ovog puta drugačija kupaža, sada je 70% pinot grigio i 30% sauvignon blanc. Sfera Noir takođe je doživela promenu sortimenta i sada je 80% pinot noir i 20% crna tamjanika, a obe sorte kratko macerirane kako bi voćnost još više došla do izražaja.

Nova generacija Bikicki oranž vina ostala je pri starom stilu, a za ljubitelje pinot noira lepa vest je da posle Pinotte vina iz 2016. prvi put na tržište izlazi Pinotte i to iz berbe 2019.

Makana 2017 sada je za nijansu manje slatka u odnosu na prethodne berbe, ali nikako manje šarmantna ‒ sa nešto više kiselina i svežine deluje kao neko novo,  nekako drugačije vino sa velikim potencijalom odležavanja.

Lily 2020 je i ovog puta bila jedna od super-starova degustacije, vino rađeno sa 25 dana maceracije i možda je ovaj fascinantni favorit naše redakcije svojim stilom, voćnošću i elegancijom na neki način najavio prelazak mlade vinarije Bikicki među „velike igrače“.