Vinski dragulj u podnožju Venčaca

Pre više od stotinu godina, padine Venčaca, Orašačkih i Venčačkih brda iznad Aranđelovca bile su prekrivene vinogradima. Snažno naslonjena na tradiciju, ova kuća od početka je imala jasnu viziju za neka buduća vremena – njen restoran bio je jedan od prvih ozbiljnih vinskih restorana u Srbiji, pritom smešten u očaravajućem pejzažu aranđelovačkih vinograda. Danas se u Tarpošu pripremaju nova vinska iznenađenja, koja bi trebalo dodatno da učvrste njegovu poziciju u elitnoj ligi srpskog vinarstva.

Pre više od stotinu godina, padine Venčaca i Vrbičkih brda iznad Aranđelovca bile su prekrivene vinogradima. U tom kraju je 1903. godine osnovana i slavna Venčačka vinogradarska zadruga, jedinstvena na Balkanu, koja je između dva svetska rata proizvodila 300.000 litara vina,  čak i penušava vina po metodi šampanj. Bilo je to slavno vreme vinogradara i vinara sa Venčaca.

A, onda je došlo vreme propadanja i u drugoj polovini 20. veka vinogradi oko Aranđelovca su više krčeni nego gajeni. Dobro vino sa Venčaca, Bukulje i vinograda vrbičkih i orašačkih brda palo je u zaborav, sve dok 2003. godine jedan Aranđelovčanin nije odlučio da iznad rodnog grada, na samoj međi sela Vrbica i Orašac sagradi jedan drugačiji grad − vinograd.

U selu Vrbica, na južnim padinama koje se slivaju ka Aranđelovcu, postavljene su međe Tarpoš vinograda, kolevke za vina koja se rađaju sa pogledom na Venčac i Oplenac i neguju se u podrumu koji izranja iz vinograda. Tako je rođen Tarpoš, a ujedno i postavljeni temelji budućeg vinogradarstva i vinarstva čitavog ovog kraja.

Danas je Tarpoš savremeno opremljena vinarija, locirana na vrhu brda, iznad vinograda, na 350 metara nadmorske visine, na imanju od ukupno 23 hektara, od čega je 10 pod zasadima na kojima se uzgajaju visokokvalitetne sorte grožđa, poreklom iz Francuske i proizvodi oko 40.000 litara vina godišnje. Od crnih sorti grožđa uzgajaju se merlot − ujedno i zaštitni znak vinarije, cabernet sauvignon i cabernet franc, dok su od belih sorti prisutni sauvignon blanc, chardonnay i riesling.

U proleće 2022. godine posađeno je nova tri hektara vinograda, gde će primat u sortimentu, osim malbeca, imati autohtone sorte prokupac i tamjanika, sa idejom da se portfolio proširi, a ujedno i zauzme još više mesto na srpskoj vinskoj sceni.

U samom srcu vinograda smešten je i moderan restoran Tarpoš, gde se uz raznovrsne specijalitete, uglavnom tradicionalne, služe i vina vinarije Tarpoš. Sa otvorene terase pruža se jedinstven pogled na vinograde i izuzetan pejzaž Šumadije, a uživanje u vinima na ovom mestu ima dodatnu dimenziju.

Vinarija Tarpoš je od samog osnivanja vrlo aktivna po pitanju promocije vinarstva čitavog kraja, pa je tako i jedan od osnivača Udruženja vinara Šumadije i njegov počasni član.

Moglo bi se reći da je ova vinska slagalica, sa zaokruženim gastro-vinskim segmentom i zavidnim kvalitetom vina vrlo vešto i adekvatno upakovana u idiličan ambijent. Biće zanimljivo videti Tarpoševe buduće kreacije, naročito malbec, a od jedne tako ozbiljne kuće, očekuje se mnogo.