Broj: Piše:

Tajno skrovište slavnih

 

Baur au Lac, smešten na ciriškom jezeru, oduvek je bio mesto okupljanja poznatih ličnosti koje su odmor želele da provedu tajnovito, u mirnom okruženju. Ovaj ugledni hotel zadržao je svoju prvobitnu crtu intimnosti, a kroz istoriju dugu više od stotinu pedeset godina pratio je i sve trendove u hotelijerstu – danas raspolaže i svom potrebnom opremom, komforom i sadržajima u skladu sa najvišim standardima i zahtevima modernog doba

Johannes Baur osnovao je hotel Baur au Lac još davne 1844. godine na jezeru Cirih u istoimenom gradu, sa prelepim pogledom na okolne planine. Hotel je najpre izgledao kao veća vila čija je prvobitna funkcija bila smeštaj značajnijih putnika koji putuju inkognito. Čestim i sve većim proširenjima, hotel je svoju današnju veličinu dostigao već 1898. Od samog početka privlačio je brojne mušterije, a naročito pripadnike aristokratije. Među poznatim imenima tadašnjih vladajućih porodica, umetnika i naučnika, ističe se i ime Ričarda Vagnera koji je svetsku premijeru prvog čina Valkire (druge opere po redu u tetralogiji Prsten Nibelunga) izveo upravo ovde, uz klavirsku pratnju Franca Lista. Spisak poznatih imena iz sveta muzike se nastavlja i do današnjih dana – Plasido Domingo, Zubin Mehta…

Hotel Baur au Lac je tokom više od 150 godina svog postojanja renoviran nekoliko puta, a najkompletnije i najzahtevnije renoviranje urađeno je 1995. godine. Hotel danas ima više od stotinu soba, od kojih je dvadeset i sedam junior apartmana i osamnaest standardnih apartmana. Kompletnim renoviranjem u sobe je uneta kombinacija elegantnog, modernog i udobnog – sve sobe i apartmani su prostrani i nude potpuni komfor, a veličine se kreću od dvadeset i pet u dvokrevetnim, do stotinu kvadratnih metara u deluxe apartmanima.

Visoki standardi hotela ogledaju se i u izuzetnoj gastronomskoj ponudi. Restoran Pavillon ima fantastičan položaj – nalazi se između parka i jezera, i neguje moderan i kreativan koncept kulinarstva. Tu je i mediteranski gril restoran Rive Gauche, gde je izražen miks tradicionalnog i internacionalnog stila, a u ponudi su i vegetarijanska jela, kao i najbolja vina iz hotelskog podruma i čuveni martini kokteli. Tokom sunčanih dana gosti mogu da obeduju na otvorenom, u restoranu Terrasse, a za odmor uz kafu, čaj ili aperitiv tu je kafe u holu hotela. Osim toga, sada već poznati ciriški klub Diagonal nalazi se upravo u ovom hotelu.

Ukoliko odsedate u ovom hotelu, a želite da budete u top formi, tu je fitnes sala na poslednjem spratu koja nudi rekreaciju sa savršenim pogledom na Cirih i jezero. Takože, postoji i mogućnost odabira ličnog trenera, kao i fizioterapeuta. Hotel ima niz pogodnosti kada su u pitanju i poslovni sastanci. Naime, nekoliko sala različitih kapaciteta opremljeno je savremenom opremom koja je danas postala standardni prateći element poslovnih skupova. Za privatna okupljanja, kao i za venčanja, takođe postoje specijalne prostorije namenjene dešavanjima takvog tipa, uz posebno pripremljene menije.

Cena noćenja u hotelu Baur au Lac iznosi od 357 do 2.383 evra po sobi, odnosno apartmanu.