Najbolje vinarije u regionu

PREDSTAVLJAMO VINARIJE IZ KNJIGE TOP 50 VINARIJA EX-YU, DRUGE SPECIJALNE PUBLIKACIJE MAGAZINA WINE STYLE

PODRUM RADOVANOVIĆ

Krnjevo, Šumadija

„Vinarstvo je stalno traganje. Upravo u tome i jeste draž.“

podrum radovanovicDugogodišnje iskustvo u radu sa vinima bilo mu je dragoceno kada je pre dvadesetak godina započeo sopstvenu proizvodnju. Pažljivo birajući pozicije na svojim, inače jednim od najlepših vinograda u Srbiji, Miodrag–Mija Radovanović uspeva kontinuirano da proizvodi sortna vina visokog kvaliteta. Iako u svojoj paleti ima i odlična bela vina, poput rizlinga i selekcije šardonea, Podrum Radovanović postao je jedan od najpoznatijih i najboljih u Srbiji prvenstveno zahvaljujući fantastičnom radu sa crvenim vinima – njegov kaberne sovinjon, te barik kaberne i rezerva istog, a naročito najnovija kupaža tri vrste pinoa, danas su jedna od najboljih i najprepoznatljivijih srpskih vina.

Pre dvadesteak godina, rukovodilac milionske proizvodnje vina u NAVIPU, vođen novim idejama a za koje nije bilo mesta u državnoj vinariji, počinje da ih realizuje na svom privatnom imanju. Veliko iskustvo u radu sa rizlingom i šardoneom, te afinitet prema kaberne sovinjonu, definisali su sortiment malog vinograda na vrhu jednog šumadijskog brega, kao naslikanom za vinogradarstvo. Dugo se Radovanović susretao sa donkihotovskim problemima da predstavi vina tada posrnulom srpskom tržištu. Sa čvrstom verom u ono što radi, stalno  je unapređivao i povećavao proizvodnju, trudeći se da isprati sve aktuelne tendencije u vinarstvu.

„Radeći ono što najbolje umem, imao sam sreću i da prepoznam pravi trenutak da svoja vina predstavim tržištu. A za očuvanje stečene pozicije neophodan je stabilan kvalitet proizvoda, mada su jako važne i inovacije i komunikacije sa potrošačima“, kaže Mija Radovanović.

Sortna prepoznatljivost i postojanost kvaliteta vina uzrokovali su da Podrum Radovanović postane sinonim za dobar šardone ili kaberne. Enolog po vokaciji, Radovanović u proizvodnji akcenat daje kvalitetu grožđa, te danas ima 20 hektara sopstvenih vinograda i još toliko u kooperaciji. Proizvodnja grožđa u kooperaciji definisana je i strogo kontrolisana u skladu sa standardima kuće.

„Za aromatičnija,  kompleksnija i dugotrajnija vina, selekciju grožđa obavljamo u vinogradu, izborom iz najboljih parcela. Grozdovi okrenuti  istoku donose pitkost i svežinu, oni sa juga cvetni karakter, a na zapadu se stiču punoća i ekstraktivnost“, kaže Radovanović, koji u najlepšem vinskom podrumu u Srbiji svoj rad i ideje iz vinograda očigledno ume da prenese u vina.

podrum radovanovic

godina osnivanja 1991.
adresa  Dositejeva 10, 11319 Krnjevo, + 381 26  821 085www.podrumradovanovic.rs,

podrumradovanovic@nebee.net

posete vinariji  uz zakazivanje
vlasnik  Miodrag Radovanović
vinar  Miodrag Radovanović
površina vinograda 20 ha vlastitih i 20 ha u kooperaciji
sorte  chardonnay, rhein riesling, sauvignon blanc, pinot gris, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot
godišnja proizvodnja  230.000 boca
etikete bela vina CHARDONNAY, CHARDONNAY SELEKCIJA,

SAUVIGNON BLANC, RAJINSKI RIZLING, PINO AS (pinot gris, pinot blanc, pinot noir)

crvena vina

CABERNET SAUVIGNON, CABERNET SAUVIGNON BARRIQUE, CABERNET SAUVIGNON RESERVE

roze

ROSE

Karakteristike vina

Radovanović u svojim vinima ističe karakter sorte. Šardone krasi karakteristična cvetna aroma sa notama belog voća, ponekad slična mirisu zrelih dunja. Na ukusu je pun, sa dobrim kiselinama, a aroma se razvija sve vreme trajanja impresije. U naknadnom ukusu je zreo, sa prividnom slašću. Šardone Selekcija proizvodi se od biranog grožđa sa najboljih položaja. Razvijene je cvetne  arome, pun i ekstraktivan, bogat alkoholom. Od berbe 2009. proizvodi se fermentacijom u drvenim burićima. Novina iz iste berbe jeste specifična kupaža Pino As. U veoma aromatičnom i dopadljivom belom vinu pino beli nosi strukturu, pino sivi definiše aromu, dok pino crni doprinosi eleganciji. Crvena vina mogu se opisati kao „kaberne u 3 čina“. Osnovni kaberne je izražene voćne arome, vrlo mek i lako prihvatljiv. Kaberne barrique je robusniji, sa značajnim doprinosom hrastovine i izraženom taninskom strukturom, dok je reserve kompleksniji, elegantniji, finiji. Prvo vino Podruma Radovanović na tržište izlazi tek nakon tri godine sazrevanja, dve u drvetu i jedne u boci, a ima razvijenu aromu u kojoj su vešto sjedinjeni mirisi borovnice, kupine i ribizle sa vanilinskim tonom hrastovine.