Broj: Piše: Foto:

Toskanski mir uz miris citrusa

VSM-ACC-EXT-03_resizeHotelijerska ponuda Toskane obiluje vekovima starim vilama koje su u prošlosti često bile i manastiri, a danas su preuređene u ekskluzivna mesta za odmor. Vila San Michele jedna je od najautentičnijih među njima – u ovom hotelu patina prošlih vremena vešto je ukomponovana sa potrebama savremenog života i modernim konceptom odmora, što će boravak u ovoj italijanskoj regiji učiniti još posebnijim.

U neposrednoj blizini Firence, okružena drvećem i raskošnim baštama, nalazi se Villa San Michele, ljupko i romantično mesto za odmor. Prelepi pogled na Firencu, mirisi limuna i ruža i ukusi bogate toskanske kuhinje  privlače brojne turiste u ovu vilu. S obzirom na to da je vila nekada bila manastir, osnovan početkom 15. veka, svaki njen kutak odiše patinom i odražava umetnički duh renesansne Italije. Danas je Villa San Michele u vlasništvu lanca hotela Orient-Express i ugostila je brojne poznate ličnosti, među kojima i Kofija Anana, Margaret Tačer, Zubina Mehtu, Džuliju Roberts, Stinga i Tinu Tarner.

Vila ima ukupno 46 soba, uključujući i 25 apartmana. Pored svih soba i apartmana koji su veoma komforni, udobni i dobro opremljeni, svakako su najinteresantniji predsednički apartman (Presidental suite), smešten u nekadašnju manastirsku prostoriju u kojoj su se uzgajale citrusne biljke sa pogledom na okolinu koji oduzima dah i kapela (The Chapel), koja je nekada služila monasima kao utočište za osamu, a danas, potpuno renovirana, najčešće služi za smeštaj mladih bračnih parova koji su takođe željni mira i privatnosti

U barovima i restoranima u vili San Michele služe se jela sa obiljem lokalnih svežih proizvoda, sa posebnim akcentom na toskansku kuhinju. Glavni restoran, The Loggia Restaurant, sa prelepim pogledom na Firencu, idealno je mesto za obrok na svežem vazduhu i toplom italijanskom suncu. Za lagane obroke tokom dana tu je restoran pored bazena, kao i tri bara u kojima se može uživati i u kasnijim večernjim satima uz neke od brojnih koktela. Ono što svakako čini ovu vilu drugačijom od ostalih je škola kuvanja koju vodi nekoliko eminentnih italijanskih kuvara. Naime, zainteresovani mogu da se prijave na neke od kulinarskih kurseva – škola kuvanja za decu, zavodljivi recepti za samce, kuhinja Firence i Toskane, osnove italijanskih pasta, a somelijer Domeniko Napolitano svake nedelje vodi polaznike kroz svet lokalnih vina.

Toskana nudi brojne mogućnosti za odmor, provod i šoping. Za samo desetak minuta od vile San Michele stiže se do centra Firence, prestonice Toskane. U blizini su i drugi gradovi – Areco, Sijena, Piza. Ljubiteljima vina užitak će predstavljati obilazak mnogobrojnih vinarija po kojima je cela regija poznata.

Noćenje sa doručkom u ovoj vili iznosi od 550 evra za običnu sobu do 3.550 evra za predsednički apartman.