Autentični šarm Provanse

U srcu Provanse, na oko 40 kilometara od Avinjona, nalazi se slikovito selo Crillon le Brave. A u njemu, smešten na brdu i okružen vinogradima i maslinjacima, i istoimeni hotel. Vrlo komforan, sadržajan i šarmantan, može biti idealna baza tokom obilaska Provanse, jedne od najatraktivnijih regija Francuske.

 

Selo Crillon le Brave nekada je bilo živo i prosperitetno, sve do kraja 19. veka, a tada je ovo utvrđeno mesto sa pet stotina stanovnika počelo da slabi. Nedostatak direktnog izvora vode prouzrokovao je napuštanje sela i do kraja Drugog svetskog rata potpuno je napušteno, ostavši u ruševinama. Međutim, ranih sedamdesetih godina novi vlasnici počinju polako da podižu nove kuće, tako da danas ovo mesto, pod vođstvom seoskog saveta, ponovo zrači bogatstvom i šarmom.

Sam hotel Crillon le Brave zapravo je omanji kompleks, jer su hotelske sobe raspoređene u sedam starih kućica koje su međusobno povezane mostovima ili dvorištima. Većina ovih kućica datira iz 17. i 18. veka, ali su, kao i u većini seoca u Provansi, podignute na temeljima koji potiču još iz doba Rimskog carstva. Čitav kompleks koji čini Crillon le Brave još je interesantniji s obzirom na činjenicu da su sve te kuće bile domovi nekadašnjih uglednih ljudi koji su živeli u ovom selu – lokalnih advokata, umetnika ili sveštenika.

Svaka kućica ima neki svoj poseban šarm i karakter, a svaki od njih odražava bogatu istoriju ovog mesta. Gostima su na raspolaganju ukupno dvadeset i tri sobe, kao i sedam apartmana i dve zasebne kućice, a sve nude potpuni komfor i svu opremu koju savremeni hoteli treba da poseduju.

Provansalska kuhinja važi za jednu od najboljih na svetu, pa se i u restoranu hotela Crillon le Brave koriste isključivo kvalitetni, sveži lokalni proizvodi, a hrana se servira uz odlična vina iz obližnjih vinarija. Inače, ne treba posebno podsećati na to da ih je pregršt u ovoj regiji, i to vrlo kvalitetnih, jer je Provansa vrlo značajna vinska regija Francuske. Svake godine u aprilu i oktobru hotel organizuje i kulinarske tečajeve koji traju pet dana, a na kojima svoje umeće demonstriraju vodeći provansalski kuvari. Grupe su male i radi se u parovima, a svaka grupa sprema kompletne menije svakog dana.

Ono što svakako ne treba propustiti kada ste u Crillon le Brave jeste poseta vinarijama u okolini. Vinogradi čuvenih Châteauneuf-du-Papa i Côtes du Rhôna nalaze se na samo pola sata vožnje od hotela. U blizini je i grad Avinjon, a nisu ni tako daleko Marsej i Azurna obala, tako da je hotel odlična baza za razgledanje više nego impresivne okoline.

Takođe, sam hotel nudi mnogo mogućnosti za bavljenje raznim aktivnostima. Tu su bazen, teniski tereni, golf, jahanje, biciklističke ture, kao i masaže i tretmani u mini spa centru…

Cena prenoćišta u sobama ovog hotela kreće se od 250 do 510 evra, a u apartmanima od 360 do 780 evra.