CV SRPSKOG VINARSTVA

kovacevic_resizeRođen u Rumi 07.10.1970. godine, Miroslav Kovačević se nakon završene srednje škole sa zanimanjem metalostrugar bavio ugostiteljstvom i trgovinom. Pre petnaestak godina odlučio je da započne proizvodnju vina, a po njegovim rečima bio je to logičan korak. „Mogu da kažem da se na neki način vinarstvom bavim od malena, jer sam odrastao u vinogradu“.

 

Danas je vinarija Kovačević iz Iriga jedna od najvećih i najuspešnijih u kategoriji proizvođača kvalitetnih vina – Chardonnay, Sauvignon blanc i Aurelius ovekućegodinama su već među najpopularnijim domaćim vinima. Priča je zaokružena izgradnjom modernog hotela na Fruškoj gori sa akcentom na vinskom turizmu, tako da možemo reći da je ova vinarija u svakom smislu jedna od najreprezentativnijih u Srbiji.

 

WS: Kada ste napunili prvu bocu vina?

2001. godine.

WS: Kada se prvi put pojavilo neko Vaše vino sa etiketom na tržištu?

Iste godine.

WS: Da se ne bavite vinom, šta biste radili?

Bavio bih se degustacijom vina.

WS: Vino je za Vas posao, hobi…

Vino je moj posao u kome uživam!

WS: Koja je Vaša krajnja želja u vinarstvu?

Da proizvedem vino koje će u svetu biti prepoznatljivo po nečemu.

WS: Gde se trenutno nalazi srpsko vinarstvo?

Srpsko vinarstvo je na uzlaznoj putanji u poslednjih deset godina, a u poslednjih nekoliko godina sigurno ima najveći uspon u regionu.

WS: Šta je najveći problem u srpskom vinarstvu?

Problem srpskog vinarstva je loša saradnja među vinarima. Samim tim omogućili smo uvoznicima vina da se strana vina dobro kotiraju na srpskom tržištu.

WS:Koje je najbolje srpsko vino, a da nije Vaše?

U srpskom vinarskom svetu poslednjih godina imamo veću konkurenciju vina, pa samim tim je i kvalitet svih vina na dosta višem nivou tako da imamo mnogo lepih i kvalitetnih vina.

WS: Koje je najbolje vino koje ste probali, a da nije Vaše?

Château d’Yquem i Vega Sicilia.

WS: Koje Vam je Vaše vino najdraže i zašto?

Sva vina su mi draga, ali Chardonnay je vino koje je proslavilo vinariju Kovačević.

WS: Zašto bi neko u vinoteci trebalo da se opredeli da kupi baš Vaše vino?

Verovatno zbog kvaliteta! O tome dovoljno govori podatak da smo se na tržištu pojavili 2001. godine sa 5.000 boca vina koje nismo mogli da prodamo, a danas prodajemo preko 400.000 boca! Poverenje smo godinama sticali kod potrošača, kad uđu u vinoteku znaju da neće pogrešiti ako se odluče za naše vino.

WS: Koja jenajlepša situacija u kojoj sebe možete da zamislite da pijete vino?

Nedeljni ručak sa porodicom!