Broj: Foto:

Vinska renesansa u bojama Pulje

Koncept vinarije Cantine San Marzano utemeljen je u dve glavne vrednosti – poštovanju tradicije i modernizaciji. Popularizacija primitiva širom sveta, kao i ostalih sorti iz regije Pulja na jugu Italije, uz kontinuirano istraživanje njihovih mogućnosti, to je osnovni cilj ove vinarije. Istovremeno, moderan pristup u proizvodnji vina omogućava im da lakše dopru do savremenih potrošača i da im predstave lokalne sorte na jedan novi, prijemčiviji način

Cantine San Marzano, danas vodeća vinarija italijanske regije Pulja, osnovana je još 1962. godine, kao kooperativa 19 proizvođača vina iz komune San Marzano di San Giuseppe. Porodice koje su se generacijama bavile proizvodnjom vina udružile su snage i uložile sve što znaju i imaju. Danas, Cantine San Marzano okuplja približno 1.200 vinogradara i raspolaže sa 1.500 hektara vinograda. Celokupna proizvodnja vina, kao i maslinovog ulja, odvija se u sedištu kompanije San Marzano di San Giuseppe u srcu zone DOP Primitivo di Manduria, i to uz pomoć najsavremenije opreme i tehnologija. Najvažnije mesto vinarije jeste zona vinifikacije, sa svojih 3.000 barik buradi od najkvalitetnijeg francuskog, američkog i kavkaskog hrastovog drveta, kao i sa najsavremenijom linijom za flaširanje. To je mesto na kome nastaju njihova prestižna i veoma cenjena vina, prisutna na preko sedamdeset tržišta širom sveta. Osim u Srbiji, vina San Marzano dostupna su i u Nemačkoj, Japanu, SAD, Kanadi, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Belgiji, Holandiji i naravno Italiji, gde je brend San Marzano odavno postao sinonim za renesansu vinarstva Pulje.

Cantine San Marzano pripada regionu DOP Primitivo di Manduria, u kome gotovo savršeni uslovi zemljišta i klime omogućavaju uzgoj vinove loze i maslina na delu zemlje između dva mora: Jonskog i Jadranskog. Na tom potezu primitivo i druge autohtone sorte grožđa „ponašaju se kao kod kuće“, a uz specifične klimatske uslove ističu najbolje lokalne mirise, ukuse i kulturu. Tlo je suvo, sa priličnim sadržajem kvarca, bogato glinom, fine teksture – tipičan mediteranski teroar, sa zemljom čiju boju karakteriše specifična crvenkasta nijansa.

Jedinstvena po mnogo čemu, priroda ovog terena obavijena je ekstremnom klimom koja zna da oteža život vinogradarima – suša, vetrovi i visoke temperature samo su neke od potencijalnih nevolja. Međutim, iskusni vinogradari znaju kako da izađu na kraj sa nedaćama, a neke od njih čak i da pretvore u prednost.

Cantine San Marzano je oduvek bila vodeći igrač na vinskoj sceni oblasti Primitivo di Manduria. S vremenom, ova vinarija uspela je da proizvede vina svetske klase i to kombinovanjem hiljadugodišnje tradicije sa željom za kontinuiranim istraživanjem. Iskusna u kreiranju velikih vina specifičnog stila, vinarija i dalje ima isti cilj – da ponudi jedan čist i elegantan ukus vina.

Nakon uspeha svog velikog vina – primitiva Sessantanni, vinarija Cantine San Marzano odlučila je da nastavi sa svojim istraživanjima i sa eksperimentisanjem sa lozama i zemljištem. Svake godine kompanija bira najbolje grožđe sa poseda svojih najboljih proizvođača, a koje koristi za proizvodnju jednog posebnog vina predviđenog za dugo odležavanje – Anniversario 62. Ovo elegantno, dugovečno vrhunsko vino kreirano je u čast jedne velike godine – 1962, kada je i započelo veliko vinsko putovanje Cantine San Marzano.

Cantine San Marzano nalazi se u regionu koji je veoma atraktivan i sve više internacionalno poznat kao destinacija vrhunske hrane i vina, sa vinarijom San Marzano kao njenim najboljim ambasadorom. Negovanje lokalnih sorti grožđa i njihova reinterpretacija jednim savremenim pristupom na nacionalnom i međunarodnom tržištu – to je cilj koji je vinarija Cantine San Marzano sebi zacrtala, a koji je dobar glas Primitiva di Manduria preneo širom sveta. Prvo i najvažnije za primitivo – to je crna sorta, simbol regiona i vinarije, zaslužna za neke od najznačajnijih kreacija vinarije, kao što je vino Sessantanni koje najbolje oslikava preobražaj ove sorte; nekad korišćene za kupaže, a danas za sortna vina.

Zatim, negroamaro – još jedna vrlo prepoznatljiva sorta grožđa, koja trenutno privlači veliku pažnju kritičara, ali i ljubitelja vina širom sveta.

Osim ovih velikih, čuvenih sorti, brojni projekti posvećeni su takozvanim manjim sortama, kao što je slučaj, na primer, sa sortom belog grožđa verdeca, koju je Cantine San Marzano vinifikovala samostalno, kako bi stvorila originalno vino sa karakterom.

 Zatim moscatello selvatico, jedna od sorti grožđa koja se koristi u važnim kupažama, kao što je Edda, simbol je puljske ženske elegancije. Ova autohtona sorta dugo je važila za drugorazrednu; danas je ipak cenjena, i to zbog svoje sposobnosti da vinu doda eleganciju i svežinu. Podjednaku pažnju vinarija poklanja i sortama fiano minutolo, kao i malvazija nera, čiji se redovi često menjaju sa brojnim redovima sorte negroamaro.

Sve u svemu, štagod radili u vinariji Cantine San Marzano, najveća pažnja i posvećenost usmereni su na očuvanje veze sa teritorijom Pulje i njenim sortama. Regionu Pulja se ova vinarija odužila kompetentnošću i inventivnošću, negujući tradiciju, strast i senzibilitet.