Broj: Piše:

Retko koja domaća vinarija uspela je da već sa svojom prvom berbom toliko uzburka tržište kao što je to učinila vinarija Matalj. Već sa svojim prvim vinom Kremen ova kuća pokazala je velike domete sorte kaberne sovinjon u Negotinskoj regiji, dok je višom linijom ovog vina pod nazivom Kremen kamen etablirala sebe kao premijum proizvođača. Nešto kasnije, njen sovinjon blan i šardone, a naročito vina od autohtonih sorti crna tamjanika i bagrina, pokazala su da Matalj vrlo uspešno može da igra u svim segmentima

 

Chardonnay Terasa

Berba: 2018.

Procenat alkohola: 13,5%

Sorta: chardonnay

 

Zreo šardone, u stilu južnijih delova Burgundije. Svetložute boje, prilično intenzivnog mirisa za ovu sortu, u kojem se zreli voćni tonovi – grejpfrut, limun, breskva i ananas – prepliću sa tonovima hrastovine, vanile i biskvita. Elegantno vino, punijeg tela, kremasto i vrlo živih, dobro integrisanih kiselina, u čijem ukusu se izražavaju lepi citrusni, mineralni i tonovi orašastih plodova.

Temperatura serviranja: 10–12 stepeni C.

 

Sauvignon blanc Terasa

Berba: 2018.

Procenat alkohola: 12,5%

Sorta: sauvignon blanc

Ovim vinom vinarija Matalj pokazala je da je Negotinska krajina vrlo zgodno područje za sortu sovinjon blan. U intenzivnom, jasnom i čistom mirisu ovog vina fino se prožimaju herbalni i tonovi zove, ogrozda i zrelih citrusa, uz dodir nota tropskog voća. Elegantno, sveže, umereno punog tela i vrlo živih kiselina, pitko vino. Intenzivno na ukusu, sličnog profila kao i na mirisu, uz dominantnu notu lajma. Predviđeno da se konzumira kao mlado.

Temperatura serviranja: 8−10 stepeni C.

 

Bagrina Bukovska

Berba: 2018.

Procenat alkohola: 13%

Sorta: bagrina

Prvo komercijano prisutno vino od autohtone srpske sorte bagrina. Umereno intenzivnog mirisa koji karakteriše fina kombinacija tonova zelene jabuke i limuna sa herbalnim i notama belog cveća. Srednjepunog tela, kremaste strukture i vrlo živih kiselina, izraženog citrusno-mineralnog ukusa. Sveže vino, namenjeno da se konzumira mlado.

 

Temperatura serviranja: 8−10 stepeni C.

 

Dušica rose

Berba: 2017.

Procenat alkohola: 13%

Sorta: cabernet sauvignon, merlot, gamay

Jedan moderan rose, nežne bakarne boje. Delikatnih mirisa, u kojima se na primamljive note jagode, maline, trešnje i crvene ribizle nadovezuju diskretni cvetni tonovi. Laganog tela, dobro integrisanih kiselina, pitko, elegantno i osvežavajuće vino.

Temperatura serviranja:  8–10 stepeni C.

 

 

Kremen cabernet sauvignon

Berba: 2017.

Procenat alkohola: 14,5%

Sorta: cabernet sauvignon

 

Vino koje dokazuje da Negotinska krajina ima veliki potencijal kada je u pitanju kaberne sovinjon. Tamnorubin boje, vrlo intenzivnog mirisa u kojem su tonovi crne ribizle, trešnje i kupine lepo zaokruženi herbalnim i notama bibera, hrastovine, karanfilića i cimeta. Srednje ka punom telu, sa obiljem zrelih i čvrstih tanina i živih kiselina, odlično izbalansirano vino voćno-začinskog ukusa.

Temperatura serviranja: 14−16 stepeni C.

 

Kremen kamen cabernet sauvignon

Berba: 2016.

Procenat alkohola: 14,5%

Sorta: cabernet sauvignon

Vino kojim se vinarija Matalj čvrsto pozicionirala u sam vrh domaće vinske scene i koje iz svake berbe pokazuje izuzetnu raskoš. U vrlo kompleksnom i intenzivnom mirisu prepliću se note zrele crne trešnje, crne ribizle i kupine sa notama mente, hrastovine, bibera, tosta, dima, kedrovine, crne čokolade, kože, duvana… Punog tela i vrlo intenzivnog ukusa, koji se produžava u dugu i postojanu završnicu. Snažnih, izuzetno zrelih i dobro integrisanih tanina koji su u odličnom balansu sa vrlo svežim kiselinama. Elegantno vino precizne strukture, sposobno za dugo odležavanje i dalje razvijanje u boci, uz izuzetnu mogućnost građenja kompleksnosti.

Temperatura serviranja: 16–18 stepeni C.

 

Crna tamjanika

Berba: 2018.

Procenat alkohola: 12,5%

Sorta: crna tamjanika

 

Jedno od retkih vina od ove autohtone srpske sorte. Svetle rubincrvene boje, sa izraženim likerastim mirisima maline, trešnje i dodirom crvene ribizle, prošaranih herbalnim i notama latice ruže. Punog tela, slasno i sočno vino, vrlo pitko i elegantno, sa dobrim balansom slasti i umirenih kiselina. Umerena količina tanina lepo je integrisana u telo ovog vina, u čijem ukusu se ističu karakteri crvenog voća i oštrih začina.

Temperatura serviranja: 10−12 stepeni C.