Broj: Piše:

U novoj rubrici magazina Wine Style − Anatomija srpskih vinarija, predstavljamo najbolja vina vodećih domaćih vinskih podruma. U ovom broju na našem vinskom skeneru našla se vinarija Temet iz Lozovika.

Pinot grigio lansirao je tada novu vinariju Temet u prvu srpsku vinsku ligu munjevitom brzinom; bilo je to jedno od prvih ozbiljnih srpskih izdanja ove sorte, a koje je pratio i vrlo inovativan dizajn etiketa. Da ovo vino ne bude izuzetak, ubrzo su se pobrinule i linije Tri morave i Ergo, u beloj, crvenoj i rose verziji da bi danas paleta Temetovih vina bila zaokružena i penušavcima.

 

TRI MORAVE PENUŠAVO

Berba 2017.

Sorta: tamjanika

Procenat alkohola: 12%

Suvo vino, proizvedeno tradicionalnom metodom

Svetle limunžute boje sa zelenkastim tonom. Intenzivnog mirisa, u  kojem preovlađuju cvetni i herbalni tonovi, na koje se fino nadovezuju tonovi citrusa, zelene jabuke i kajsije. Elegantnih mehurića, sa dosta svežine, laganog tela i pitko, lepo izbalansirano vino, na čijem ukusu dominiraju note citrusa i zelene jabuke, a iza kojih se pojavljuje ton belog bibera.

Temperatura serviranja: 6 – 8 stepeni C.

Slaganje sa hranom: kao aperitiv, ali i uz voćne salate, lagane salate od sezonskog povrća, grilovano povrće.

 

TRI MORAVE BELO

Berba: 2018.

Sorte: tamjanika, morava i smederevka

Procenat alkohola: 12,5%

Svetle slamastožute boje. Delikatnog mirisa u kojem preovlađuju cvetne arome, naročito nota irisa, koje su suptilno prožete tonovima limuna i zrele žute jabuke. Laganog tela, vrlo pitko i osvežavajuće vino. Ukusom dominiraju note grejpfruta i limuna, dok završnicu predvode zrelije voćne arome, naročito vinogradarske breskve.

Temperatura serviranja: 8 – 10 stepeni C.

Slaganje sa hranom: kao aperitiv, ali i uz mlađe sireve, belu morsku ribu, bela mesa i paste sa belim sosovima.

 

ERGO PINOT GRIGIO

Berba: 2017.

Sorta: pinot grigio

Procenat alkohola: 13,5%

Svetložute boje sa sivkastim tonom. U diskretnom mirisu dominiraju note kvasca, hleba i tosta, iza kojih se pojavljuju fine note zrele breskve i zelene kruške, a aromatski profil zaokružen je notom dima. Punijeg tela, umirenih kiselina i postojano na ukusu, u kojem dominiraju zreli voćni tonovi, prvenstveno breskve i kajsije i na koje se nadovezuje nota putera. Završnica je vrlo osvežavajuća, voćno-mineralnog karaktera.

Temperatura serviranja: 9 – 11 stepeni C

Slaganje sa hranom: uz salate i paste sa morskim plodovima, obrok salate, jela od belog mesa, rižota.

 

ERGO BELO

Berba: 2016.

Sorte: chardonnay i morava

Procenat alkohola: 13%

Limunžute boje. Na mirisu se ističe obilje herbalnih tonova (trava, bosiljak, kopriva), zatim beli biber i u pozadini zrele note breskve, a aromatski profil zaokružen je diskretnim tonovima hrastovine, vanile i tosta. Punijeg tela, sa naglašenim zrelim notama breskve, žute jabuke i kajsije na ukusu, koje su lepo oplemenjene notama biskvita, orašastih plodova, vanile i putera. Vrlo karakterno vino, čvrste strukture, postojanog ukusa i intenzivne završnice sa dosta mineralnosti.

Temperatura serviranja: 10 – 12 stepeni C.

Slaganje sa hranom: uz salate od svežeg povrća, plave sireve, teletinu, grilovanu piletinu, svinjski file, kao i poslastice sa orašastim plodovima.

 

TRI MORAVE ROSE

Berba: 2018.

Sorte: syrah, prokupac i cabernet sauvignon

Procenat alkohola: 13%

Svetloružičaste boje, veoma bistro. U delikatnom mirisu preovlađuju zrele note jagode i maline, koje podsećaju na voćne bombone. Srednjeg tela, živih kiselina i svilenkaste teksture. Na ukusu dominiraju note višnje, ribizle i nara, prožete ukusom borovnice. Završnica je voćnog karaktera, vrlo pitka i osvežavajuća.

Temperatura serviranja: 8 – 10 stepeni C

Slaganje sa hranom: moglo bi se reći da je ovo gastronomsko vino, jer pokriva vrlo širok spektar hrane – od obrok i voćnih salata, pa do specijaliteta sa roštilja.

 

ERGO ROSE

Berba: 2017.

Sorte: pinot noir i syrah

Procenat alkohola: 12,5%

Svetle losos boje, poput provansalskih rosea. U intenzivnom mirisu prepliću se zreli tonovi trešnje, šumske jagode, maline i šljive, sa herbalnim i notama hrastovine, tosta i vanile.

Srednjeg tela, sa vrlo postojanim voćno-začinskim tonovima na ukusu, koji su u odličnom balansu sa svežim kiselinama. Elegantno vino, intenzivne završnice voćnog karaktera.

Temperatura serviranja: 8 – 10 stepeni C.

Slaganje sa hranom: uz plave sireve, specijalitete sa roštilja, paste sa crvenim sosovima i voćne deserte.

 

TRI MORAVE CRVENO

Berba: 2017.

Sorte: Prokupac i merlot

Procenat alkohola: 14%

Srednje obojeno, tamnorubin boje. Na mirisu dominiraju arome trešnje, brusnice, borovnice i suve šljive, prožete notama vanile i dima. Srednjeg tela, sa umerenom količinom zrelih tanina i dobro integrisanim kiselinama. Na ukusu su naglašene voćne note – trešnja, crvena ribizla, malina i dud, a na koje se nadovezuju note tosta i crnog bibera. Vrlo prijatne završnice, voćnog karaktera.

Temeratura serviranja: 11 – 14 stepeni C.

Slaganje sa hranom: uz polumasne sireve, pečeno svinjsko meso, specijalitete sa roštilja i grilovanu plavu ribu.

 

ERGO CRVENO

Berba: 2016.

Sorte: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon

Procenat alkohola: 14,5%

Tamnorubin boje sa narandžastim obodom. U vrlo intenzivnom i kompleksnom mirisu prepliću se zreli voćni mirisi – trešnje, crne ribizle, kupine i šljive sa tonovima kedrovine, bibera, slatkog korena, hrastovine, tosta i dima, uz nagoveštaj crne čokolade. Srednje ka punom telu, sa obiljem vrlo zrelih i čvrstih tanina, koji su u odličnom balansu sa živim kiselinama. Čvrste strukture i postojanog ukusa, u kojem se zreli voćni tonovi prepliću sa herbalnim, začinskim i notama poteklim od hrastovine. Intenzivne i postojane završnice, voćno-začinskog karaktera.

Temperatura serviranja: 12 – 14 stepeni C.

Slaganje sa hranom: uz plave sireve, ramsteke i bifteke, jača kuvana jela poput gulaša, kao i uz čokoladne deserte.