Vinsko-kulinarska oaza u zagrljaju umetnosti

 

Atraktivna lokacija na obroncima Fruške gore, jedinstven umetničko-vinski koncept, vrhunska vina i kulinarski specijaliteti čine Atelje vina Šapat jednim od idealnih mesta za beg u prirodu i uživanje u gastronomsko-vinskim čarolijama. S razlogom, moglo bi se reći

 

Idelana lokacija za vinograd, sa pogledom na Dunav i sremsku ravnicu, dinamična priroda i bogata tradicija – najkraća je definicija prvog obronka Fruške gore, mesta na kojem se nalaze vinogradi vinarije Atelje vina Šapat.

Poznato je da je vinova loza jedna od najsloženijih biljaka za negovanje jer zahteva mnogo pažnje i apsolutnu posvećenost. A tek onda, kada se dobije grožđe, nastaje prava enigma – kako dobiti kvalitetno vino. Poštujući tradiciju i primenjujući inovativnu enološku tehnologiju, a pre svega veliko znanje, u vinariji Atelje vina Šapat ova zagonetka rešava se svake godine na drugačiji način, a u skladu sa smernicama prirode, odnosno karakteristikama berbe. Vrhunska vina ove kuće sazrevaju u burićima izrađenim od francuskog i srpskog hrasta, u delu vinskog podruma iz kojeg se pruža pogled na sve prostorije u kojima se vino stvara i koji je specijalno namenjen i dizajniran za udobnu i opuštajuću degustaciju koja goste uvodi u čudesan svet vina.

U vinariji Atelje vina Šapat kažu da veruju da velika vina nikada ne nastaju slučajno i da su ona uvek proizvod dobro osmišljenog koncepta u kome teroar i kvalitetan plod predstavljaju temelje, tehnologija noseću strukturu, a intuitivni i kreativni aspekt utiču na stil i karakter vina. Sva vina proizvode isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda, verujući da su uz pečat domaćeg područja, sopstvenu kontrolu i posvećenost, našli ključ za uspeh.

U standardnoj paleti vina ove kuće je sedam etiketa, dok se u određenim, izuzetnim godinama u limitiranoj seriji proizvodi posebno vino Akcent Reserve. Bela kupaža Suma konstantno pridobija sve brojniju publiku, dok zreli Chardonnay 5 pokazuje svu raskoš sorte šardone. Rose od čistog muskat hamburga lagan je uvod u crveni segment, koji predvodi već etablirana kupaža tri sorte koja nosi i simboličan naziv PI (matematička vrednost ovog broja je 3,14). Sada već prilično poznat i cenjen Cabernet sauvignon, ovenčan brojnim važnim nagradama, dobio je svoju unapređenu verziju, vino Akcent Reserve iz berbe 2013, a koje je fantastičan rezultat odležavanja vina od najboljeg grožđa u hrastovim bačvama 36 meseci i u hrastovim burićima 12 meseci, kao i kombinacije nekoliko načina prerade grožđa. Merlot i kupaža Magnus lepo zaokružuju paletu vina, koja sa posebnom selekcijom vrhunskih gastronomskih specijaliteta u restoranu ove vinarije čini jednu zaokruženu hedonističku priču.

Danas, vina Ateljea vina Šapat dostupna su širom sveta – u Australiji, Kini, Rusiji, Nemačkoj…

Što se tiče restorana, na meniju je prezentovan spoj klasike, kroz odabir osnovnih ukusa, sa hrabrošću i inventivnošću oličenih kroz kombinacije začina i autentične načine prezentacije jela. Domaće, sveže namirnice i mašta šefa kuhinje, visokoprofesionalno osoblje i topla prijateljska atmosfera, neki su od razloga zbog kojih je restoran Ateljea vina Šapat popularna oaza gastronomsko-vinskih entuzijasta. Ove godine, mnogo je noviteta na meniju…

Atraktivna lokacija i jedinstven koncept čine Atelje vina Šapat zgodnim mestom za beg u prirodu i organizovanje i privatnih i poslovnih dešavanja, a o čemu svedoči i podatak da je ova kuća za samo četiri godine dobila čak dve Kapije uspeha, nagrade za ukupnu ugostiteljsko-turističku ponudu.

Oni koji se vraćaju uživanju u ovoj vinariji postaju njeni istinski prijatelji, ali i saučesnici u stvaranju jedne drugačije vinske priče, jedne tradicije u nastajanju, usput uživajući u privilegijama kao što su učestvovanje u berbama grožđa i tajnim procesima spravljanja vina, pristup limitiranim edicijama vina…

Umetnost je neizostavan, vrlo važan deo priče zvane Atelje vina Šapat – enterijer, eksterijer, način pripremanja i prezentacije hrane, kao i brojne umetnine koje krase sve prostorije, nagoveštavaju da nije slučajno što je vinarija nazvana Atelje. Nije to bio nikakav spoljni diktat, već jedan unutrašnji šapat. I jedini orijentir.