Broj: Piše:

Sacha Timaeus, menadžer za izvoz vinarije Torbreck

Sacha Timaeus živi u srcu Barossa valley, a u vinskoj industriji je deset godina. Magistrirao je vinski biznis na ESC Dijon u Burgundiji i trenutno studira WSET Level 4. U Torbrecku je od 2019. godine, a prethodno je bio menadžer za izvoz u Kaesler Wines i Yarra Yering. Reklo bi se, idealan sagovornik za priču o ne samo Torbrecku, već i o australijskom širazu, Barossa valley…

WS: Australijski širaz je dugo, uz Severnu Ronu, bio sinonim za neka od najboljih svetskih vina od ove sorte. Koje su specifičnosti širaza sa ovih prostora i po čemu je vaš širaz posebno prepoznatljiv?

Širaz iz Barossa valley ima dubinu i koncentraciju crnog voća koje se retko mogu naći negde drugde (osim, ​​na primer, u Cornasu u Severnoj Roni). U našim vinima prisutna je i lepa „mesnatost“, tu su note mesnih jela, juneći sok, slano meso, dok širaz iz Rone može imati zadimljenost, u Barossi se više radi o čistoći zrelog voća. „Zreo“ je lukava reč u vinu: Torbreck Barossa Shiraz gazi veoma tanku liniju između zrelosti i prezrelosti. Imamo koncentraciju i moć voća, ali vina nisu „prepečena“ ili „džemasta“. Umesto toga, naša koncentrovana voćnost je prelepo izbalansirana našom prirodno visokom strukturom tanina, koja daje ono što naši vinari nazivaju „tenzijom“ na nepcu. Torbreck Shiraz je takođe poznat po našem podrumskom potencijalu. Probao sam našu prvu berbu (1995 RunRig) tako da objektivno mogu da kažem da naš širaz može da odležava najmanje 25−27 godina, sa potencijalom i za dalje!

WS: Klimatske promene već duže vreme preusmeravaju celokupnu proizvodnju vina, kako se nosite sa tim, s obzirom na to da je Vaša vinarija u veoma toplom regionu?

U Barossi je važnija razlika između vremenskih obrazaca El Ninja i La Ninja koji utiču na naš region. El Ninjo donosi ekstremne vrućine i sušu, koje smo iskusili 2019. i 2020. godine, što drastično smanjuje naše prinose (u nekim slučajevima i preko 50%). Ali, u poslednje dve godine (i sada, trenutno) imamo La Ninju koja donosi mnogo hladnije vreme i mnogo kiše (u suštini, padavine u vrednosti količine za dve godine izliju se u roku od dva meseca!), dovoljno da poplavi neke vinograde u dolini Sprat. Srećom, vinogradi Torbrecka imaju dobru nadmorsku visinu i većinu toga izbegavaju. Kiša nadoknađuje vlagu u zemljištu koja je nedostajala u sušnim godinama. Ali, znamo da ćemo se sledeće godine verovatno vratiti u sušu. To je težak ciklus, ali izvodljiv.

WS: Požari su veoma česti u Australiji, da li ste imali problem s tim i da li ponekad zaista osetite takozvani smoky taste, aromu dima u grožđu?

U decembru 2019. došlo je do značajnih požara na brdima Adelaide i na ostrvu Kengur, južno od Adelaide. Bili smo veoma zabrinuti da će dim doputovati u naše krajeve i pokvariti naše grožđe. Mrlja od dima daje vinima neprijatan dimljeni ukus, a ovi ukusi su očigledni tek kada fermentišete vino. Mnoge vinarije u Adelaide Hillsu morale su da odbace kompletan rod iz 2020. Srećom po dolinu Barossa, vetar je odneo dim iz Adelaide iz naših vinograda, tako da nismo bili pogođeni.

WS: Vaša vinarija ima vinograde na nekoliko lokacija, od kojih su neke na većoj nadmorskoj visini. Pretpostavljam da je ovo za Vas od izuzetnog značaja, s obzirom na toplu klimu.

Da, postoji značajna razlika u nadmorskoj visini između naših najjužnijih i najsevernijih vinograda. To može dovesti do razlike u temperaturi od skoro tri stepena celzijusovа, što ima značajan uticaj na profil ukusa širaza. Hladnije lokacije imaju više karakteristika plavog voća, arome grafita/olovke i listova crne ribizle. Takođe, postoji uticaj na vreme berbe. Može biti šest nedelja razlike između nižih i viših sajtova!

WS:  Barossa Valley jedna je od najboljih lokacija za širaz, ne samo u Australiji već i u svetu, a posebno je poznata po veoma specifičnom stilu vina od ove sorte. Da li Vam je ponekad problem, jer morate da budete u zadatim stilskim koordinatama ili sebi dozvoljavate luksuz da iskočite iz tog šablona u nekim godinama?

Istina je da Torbreck ima definitivan stil kuće. Nekada su u početku konzumenti oprezni kad na etiketi vide visok procenat alkohola, međutim, kada probaju vino vide da je savršeno izbalansirano sa strukturom tanina i dubinom koncentracije voća koja savršeno nosi alkohol. Jedna od mojih omiljenih situacija je kada nekome sipam vino, proba ga, a onda pita koliki je procenat alkohola i silno se iznenadi: „Nisam mislio da je 15%!“

Na nekim tržištima ćete čuti kako ljudi govore „australijsko vino više nije popularno“. Ali ovo je kao da kažete „evropsko vino više nije popularno“. Australija je vinski kontinent sa preko 80 zvaničnih vinskih regiona! A Torbreck  takođe prevazilazi što je„australijski“. Mi smo 100%  Barossa i prezenter našeg jedinstvenog i poznatog vinskog regiona. Štaviše, Torbreck je poznat sam po sebi: „Torbreck je Torbreck“.

WS: Koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate u radu sa širazom kao sortom?

Sušne godine su teške za širaz. Prinosi su tada značajno manji. Iz berbe 2019. i berbe 2020. imali smo vrlo malo vina za prodaju. Količine koje smo izdvojili za naša vrhunska vina, kao što je RunRig su bile malе. Pogotovo kada imamo preko 40 izvoznih tržišta za ova butik fina vina!

WS: Mnogi australijski proizvođači sve više koriste burad od mađarskog hrasta. Šta je razlog tome i da li ih i Vi koristite u svojoj vinariji?

Torbreck je pre više od deset godina uradio eksperiment sa mađarskim barik burićima, ali mi mnogo više volimo da koristimo barike od francuskog hrasta. Francuski hrast daje suptilnije karakteristike i arome espreso, pečene kafe, dok mađarski hrast ima slađi ton, sa notama karamele i vanile, a koji mi ne želimo u našim vinima.

WS: Po Vašem mišljenju, koji je najbolji Torbreck širaz?

Volim The Struie Shiraz, jer kombinuje i moć i velikodušnost voća sa zapadnog grebena doline Barossa sa elegancijom i svežinom jednog ili dva odabrana vinograda u dolini Eden koji su na većoj nadmorskoj visini. To je kombinacija dve veoma različite mikroklime – ima nijanse hladnije (arome borovnice i grafita), zajedno sa plišanim i voluminoznim osećajem u ustima koji daje grožđe iz toplije, donje doline. Ali i Factor mi je pri srcu. Odmah se prepoznaje kao dolina Barosa Valley širaz (bio bi to poklon u „degustaciji naslepo“). Sama koncentracija i moć našeg regiona manifestuje se u duši Factora. Neverovatno je dostojan starosti; može da se čuva u podrumu i preko dvadeset godina!

WS: Bilo bi nepravedno ne pomenuti još jedan specijalitet Barosse i vaše vinarije, a to je GSM blend. Vaš je delovalo prilično sveže, pomalo atipično za ovu kupažu.

Mi u Torbrecku volimo grenaš i u njega smo značajno uložili: u celom regionu Barossa grenaš zauzima samo 5−6% zasada, a u našoj vinariji 30%. Grenaš ima tanju pokožicu od širaza i više je pogodan za vina srednjeg tela i svežije stilove. Mnoge naše vinove loze grenaša stare su preko 100 godina i imaju istorijsku vezu sa proizvodnjom vina u Barossa valley, ali su često u senci širaza, jer je on međunarodno poznatiji. Imali smo naše GSM blendove na slepim degustacijama u Francuskoj i somelijeri su ih pomešali sa vinima Chateauneuf-du-Pape.

WS: Semijon, veoma interesantna i ne toliko poznata sorta u svetu kao širaz, takođe je jedan od australijskih specijaliteta. Kako vidite budućnost australijskog semijona i da li ćete ovoj sorti posvetiti više pažnje u budućnosti u Vašoj vinariji. Reklo bi se da Vaš semijon ima prilično dobar potencijal.

Semijon je jedina sorta grožđa sa kojom radimo u Torbrecku, a koja nije poreklom iz Rone. Međutim, naše loze zasađene su devedesetih 19. vekа i predstavljaju jedinstveni klon madeire, tako da je vinograd veoma poseban. Poslednjih godina potražnja za našim semijonom je veoma porasla. Primećujemo da su mlada vina izuzetno sveža i živahna, ali takođe mogu odlično da odležavaju i da razviju prelepu kompleksnost. Nedavno sam uživao u boci Semillona iz 2009. godine – vino je imalo impresivnu kompleksnost i dubinu, ali i dalje je bilo vrlo sveže, živahnih kiselina.